Toelichting bij COM(2012)172 - Invoer van rijst uit Bangladesh

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2012)172 - Invoer van rijst uit Bangladesh.
bron COM(2012)172 NLEN
datum 16-04-2012
1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Het voorstel heeft tot doel Verordening (EEG) nr. 3491/90 van de Raad van 26 november 1990 betreffende de invoer van rijst van oorsprong uit Bangladesh[1] in overeenstemming te brengen met het verschil tussen gedelegeerde en uitvoeringshandelingen van de Commissie dat is ingevoerd bij de artikelen 290 en 291 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Het was niet nodig belanghebbende partijen te raadplegen of een beroep te doen op externe deskundigheid, omdat het voorstel om Verordening (EEG) nr. 3491/90 van de Raad aan het Verdrag van Lissabon aan te passen een interinstitutionele aangelegenheid is die voor alle verordeningen van de Raad van belang zal zijn.

Effectbeoordeling



Een effectbeoordeling was niet nodig omdat het voorstel om Verordening (EEG) nr. 3491/90 van de Raad aan het Verdrag van Lissabon aan te passen, een interinstitutionele aangelegenheid is die voor alle verordeningen van de Raad van belang zal zijn.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Specificatie van gedelegeerde en uitvoeringshandelingen van de Commissie in Verordening (EEG) nr. 3491/90 van de Raad en vaststelling van de desbetreffende goedkeuringsprocedure voor deze handelingen.

Rechtsgrondslag



Artikel 207 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteitsbeginsel



Het landbouwbeleid wordt in gedeelde bevoegdheid tussen de EU en de lidstaten vastgesteld. Dit houdt concreet in dat de lidstaten zelf daarvoor bevoegd blijven zolang de EU geen wetgeving ter zake uitvaardigt. Het voorliggende voorstel heeft uitsluitend tot doel de bepalingen inzake de preferentiƫle invoer van rijst van oorsprong uit Bangladesh aan te passen aan de nieuwe vereisten die bij het Verdrag van Lissabon zijn ingevoerd. De bestaande aanpak van de Unie wordt door dit voorstel dus niet gewijzigd.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: een verordening van het Europees Parlement en de Raad.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn: rechtstreekse toepassing is inherent aan de aard van het GLB en de vereisten voor het beheer van het GLB zijn een onmisbaar kenmerk van de GLB-wetgeving.

3.

Gevolgen voor de begroting



Deze maatregel heeft geen gevolgen voor de begroting.