Toelichting bij JOIN(2012)23 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 36/2012 betreffende beperkende maatregelen in het licht van de situatie in Syrië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Op 18 januari 2012 heeft de Raad Verordening (EU) nr. 36/2012 betreffende beperkende maatregelen in het licht van de situatie in Syrië vastgesteld. Verordening (EU) nr. 442/2011 is bij die verordening ingetrokken en vervangen.

Besluit […] van de Raad voorziet in één aanvullende maatregel in verband met de verplichting van de lidstaten om de lading van vaartuigen en vliegtuigen met bestemming Syrië te inspecteren, indien er een verdenking bestaat dat de betreffende lading goederen bevat waarvan de uitvoer is verboden of aan een vergunning is onderworpen. De Raad heeft tevens een politiek akkoord bereikt over een afwijking van de bevriezing van tegoeden van de Centrale Bank van Syrië ten behoeve van Syrische studenten. Daarnaast is het noodzakelijk artikel 12 te wijzigen om de reikwijdte van deze maatregel te verduidelijken.

De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie stellen voor Verordening (EU) nr. 36/2012 dienovereenkomstig te wijzigen.