Toelichting bij COM(2012)432 - Wijziging verordening voor de instandhouding van de visbestanden via technische maatregelen voor de bescherming van jonge exemplaren van mariene organismen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

In het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) wordt een onderscheid gemaakt tussen op grond van artikel 290, lid 1, VWEU aan de Commissie overgedragen bevoegdheden om niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking vast te stellen ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van de wetgevingshandeling ("gedelegeerde handelingen") en op grond van artikel 291, lid 2, VWEU aan de Commissie overgedragen bevoegdheden om eenvormige voorwaarden vast te stellen ter uitvoering van juridisch bindende handelingen van de Unie ("uitvoeringshandelingen").

Met betrekking tot de vaststelling van Verordening (EU) nr. 182/2011 heeft de Commissie de volgende verklaring afgelegd:

"De Commissie zal alle vigerende wetgevingshandelingen onderzoeken die niet vóór de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon werden aangepast aan de regelgevingsprocedure met toetsing, teneinde te beoordelen of deze instrumenten moeten worden aangepast aan de bij artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ingevoerde regeling voor gedelegeerde handelingen. De Commissie zal zo snel mogelijk en niet later dan op de data die worden genoemd in de bij deze verklaring gevoegde indicatieve tabel, passende voorstellen doen."[1].

In dit verband moet Verordening (EG) nr. 850/98 aan de nieuwe voorschriften van het VWEU worden aangepast. De thans bij die verordening aan de Commissie overgedragen bevoegdheden moeten worden ingedeeld in gedelegeerde bevoegdheden en uitvoeringsbevoegdheden.

Bijgevolg moet de Commissie worden gemachtigd om gedelegeerde handelingen vast te stellen met betrekking tot de onderverdeling van gebieden in geografische zones, om de voorwaarden voor het gebruik van combinaties van maaswijdten te wijzigen en om regels vast te stellen voor het verkrijgen van het percentage doelsoorten dat door meer dan één vissersvaartuig wordt gevangen, teneinde te garanderen dat die vangstsamenstellingen in acht worden genomen door alle vaartuigen die bij die visactie zijn betrokken. Tegelijk moet de Commissie worden gemachtigd om regels vast te stellen met betrekking tot de technische beschrijvingen en de methode voor het gebruik van toegestane voorzieningen die aan het visnet mogen worden bevestigd en de mazen van het net niet versperren en evenmin de feitelijke afmetingen ervan verkleinen. Voorts moet de Commissie worden gemachtigd tot vaststelling van maatregelen betreffende de voorwaarden waaronder bepaalde vaartuigen boomkorren mogen gebruiken, van de methode voor het meten van het motorvermogen en de afmetingen van het vistuig, en van maatregelen waarmee met onmiddellijke ingang wordt gereageerd op veranderingen in de staat van instandhouding van visbestanden.

Tevens moet de Commissie ertoe worden gemachtigd om uitvoeringshandelingen vast te stellen met betrekking tot technische voorschriften voor het meten van maaswijdten, van netgedeelten met vierkante mazen en van de twijndikte, tot technische voorschriften voor de vervaardiging van het netmateriaal, tot het oplijsten van de voorzieningen die de mazen van een visnet mogen versperren of de feitelijke afmetingen ervan mogen verkleinen, tot het doorsturen van lijsten met vaartuigen waarvoor een speciaal visdocument voor het gebruik van boomkorren is afgegeven, tot technische voorschriften voor het meten van het motorvermogen en de afmetingen van het vistuig, tot maatregelen betreffende de verplichting van de lidstaten om te ervoor te zorgen dat de visserijinspanningsniveaus niet worden overschreden en tot tijdelijke maatregelen wanneer voor de instandhouding van bestanden van mariene organismen onmiddellijke actie vereist is.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Het was niet nodig belanghebbende partijen te raadplegen of een effectbeoordeling uit te voeren.

2.

Juridische aspecten van het voorstel



·

Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)



· De voornaamste maatregel bestaat erin de bevoegdheden die bij Verordening (EG) nr. 850/98 van de Raad aan de Commissie zijn toegewezen, te identificeren en in te delen als gedelegeerde bevoegdheden of als uitvoeringsbevoegdheden.

·

Rechtsgrondslag



Artikel 43, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

·

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt.

·

Evenredigheidsbeginsel



Het betreft een voorstel tot wijziging van maatregelen die reeds bestaan in Verordening (EG) nr. 850/98, zodat er geen problemen ten aanzien van het evenredigheidsbeginsel zullen ontstaan.

·

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening van het Europees Parlement en de Raad.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn: een verordening moet worden gewijzigd bij een verordening.

3.

Gevolgen voor de begroting



De voorgestelde maatregel brengt geen extra uitgaven voor de Unie mee.