Toelichting bij COM(2012)568 - Standpunt EU in het ACS-EU-Comité van Ambassadeurs inzake de statuten van het Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking en Plattelandsontwikkeling

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij Besluit 2010/648/EU van 14 mei 2010 hechtte de Raad zijn goedkeuring aan de ondertekening van de overeenkomst tot tweede wijziging van de Partnerschapsovereenkomst van Cotonou.

Op grond van artikel 95, lid 3, van de Overeenkomst van Cotonou kan de gezamenlijke ACS-EU-Raad van Ministers overgangsmaatregelen vaststellen die met betrekking tot de gewijzigde bepalingen nodig zijn totdat deze in werking treden. Bij Besluit 2010/614/EU van de Raad van 14 juni 2010 hechtte de Raad zijn goedkeuring aan het standpunt dat de Europese Unie dient in te nemen binnen de ACS-EU-Raad van Ministers inzake de overgangsmaatregelen, en bij Besluit nr. 2/2010 van de ACS-EU-Raad van Ministers van 21 juni 2010 worden de gewijzigde bepalingen voorlopig toegepast met ingang van 1 november 2010.

Bijlage III bij de Overeenkomst werd naar aanleiding van de tweede herziening aangepast; meer bepaald werden de bepalingen in verband met de raad van bestuur van het Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking en Plattelandsontwikkeling (TCLP) gewijzigd met het oog op beter bestuur en een vereenvoudigde besluitvorming.

De statuten van het TCLP dienen bijgevolg dienovereenkomstig te worden aangepast overeenkomstig bijlage III bij de Overeenkomst, zoals gewijzigd in de tweede herziening. Het is bovendien dienstig van deze gelegenheid gebruik te maken om een expliciete verwijzing naar de toepasselijke financiële voorschriften van het EOF in te voegen en enkele bepalingen daarvan gelijk te trekken met die van het Centrum voor de Ontwikkeling van het Bedrijfsleven (COB).

Artikel 3, lid 5, van bijlage III voorziet erin dat het ACS-EU-Comité van Ambassadeurs de statuten van het TCLP vaststelt. De gewijzigde statuten zijn als bijlage bij het voorstel voor een besluit van de Raad gevoegd.

De Raad wordt bijgevolg verzocht goedkeuring te hechten aan bijgaand voorstel voor een besluit van de Raad betreffende het door de Europese Unie in het ACS-EU-Comité van Ambassadeurs in te nemen standpunt inzake de statuten van het Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking en Plattelandsontwikkeling.