Toelichting bij COM(2012)569 - Ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (Civil Global Navigation Satellite System) (GNSS) met Oekraïne

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Oekraïne is een van de acht landen met een aanzienlijke technologische knowhow die van belang is voor satellietnavigatieapparatuur, toepassingen en regionale technologie.

De Oekraïense ruimtevaartindustrie is een van de leidende industrieën in de wereld als het gaat om het ontwerpen en produceren van draagraketten en kritische wereldwijde satellietnavigatiesystemen (GNSS).

Sinds 2000 toont Oekraïne belangstelling voor Europese GNSS-projecten en ontwikkelt het een eigen bijdrage tot de regionale proefbank van het Egnos-systeem (Egnos System Test Bed), een wegbereider voor Galileo. Sinds 2010 zijn besprekingen gaande over de uitbreiding van de dekking van Egnos tot het Oekraïense grondgebied. Wanneer Egnos Oekraïne dekt, vergroot dit de integriteit van Egnos in het oosten van Polen en in Roemenië en Bulgarije.

Op 7 oktober 2003 is op de Top EU-Oekraïne de gezamenlijke verklaring van Oekraïne en de EU inzake samenwerking op het gebied van satellietnavigatie aangenomen.

Op 8 oktober 2004 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om onderhandelingen met Oekraïne te openen voor de sluiting van een Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal navigatiesatellietsysteem (Civil Global Navigation Satellite System).

De Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal navigatiesatellietsysteem (Civil Global Navigation Satellite System) tussen Oekraïne, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, is ondertekend op 1 december 2005.

Deze overeenkomst maakt de uitbreiding van Egnos tot Oekraïne en de samenwerking op het gebied van normalisatie, certificering, radiospectrum, industriële samenwerking en handels- en marktontwikkeling mogelijk.

De ondertekenende lidstaten van de Europese Unie hebben hun respectieve interne procedures in verband met de inwerkingtreding van de overeenkomst voltooid.

Bulgarije en Roemenië zullen overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden voor de Republiek Bulgarije en Roemenië en de aanpassing van de Verdragen waarop de Europese Unie is gegrond tot de overeenkomst toetreden door de sluiting van een protocol.

De Raad wordt verzocht het hierna volgende voorstel voor een besluit betreffende de sluiting van de overeenkomst namens de Europese Unie goed te keuren, na goedkeuring door het Europees Parlement.