Toelichting bij COM(2012)587 - VOORTGANGSVERSLAG OVER DE ONTWIKKELING VAN HET SCHENGENINFORMATIESYSTEEM VAN DE TWEEDE GENERATIE (SIS II) januari 2012 - juni 2012 - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2012)587 - VOORTGANGSVERSLAG OVER DE ONTWIKKELING VAN HET SCHENGENINFORMATIESYSTEEM VAN DE TWEEDE GENERATIE (SIS II) januari 2012 - ... |
---|---|
bron | COM(2012)587 ![]() ![]() |
datum | 11-10-2012 |
Inleiding
3Inhoudsopgave
- 2. Stand van het project 3
- 2.1. Vooruitgang in de verslagperiode 3
- 2.2. Technisch kader voor de afronding van het project 4
- 2.3. Voorbereidingen voor de migratie 7
- 2.4. SIS II-netwerk 8
- 2.5. Beveiliging 8
- 3. Beheer 8
- 3.1. Financiële aspecten 8
- 3.2. Operationeel beheer 10
- 3.3. Projectbeheer 10
- 3.3.1. Raad beheer totaalprogramma (RBTP) 10
- 3.3.2. SIS-VIS-comité (SIS II) 10
- 3.3.3. Nationale planning en coördinatie 11
- 3.3.4. Raad 11
- 3.3.5. Europees Parlement 12
- 3.3.6. Risicobeheersing 12
- 4. Prioriteiten voor de volgende verslagperiode 12
- 5. Conclusies 13
- Testen
- a) CTE (uitgebreide conformiteitstest)
- b) CSQT (kwalificatietests van het centrale systeem) zonder de lidstaten
- c) CSQT (kwalificatietests van het centrale systeem) met de lidstaten
- d) PSAT (voorlopige systeemacceptatietest)
- e) Tweede mijlpaaltest
- f) Integrale test
- Planning van de migratie
- SIS II-begroting
- Aanvullende financiering voor de nationale ontwikkeling in de lidstaten
- b) Voor de komende verslagperiode voorlopig geplande vergaderingen
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
VOORTGANGSVERSLAG OVER DE ONTWIKKELING VAN HET SCHENGENINFORMATIESYSTEEM VAN DE TWEEDE GENERATIE (SIS II)
januari 2012 – juni 2012
1. Inleiding
In dit voortgangsverslag wordt beschreven wat er gedurende de eerste helft van 2012 is gedaan op het gebied van de ontwikkeling van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) en de voorbereidingen voor de migratie van SIS 1+ naar SIS II. Dit verslag wordt aan de Raad en het Europees Parlement voorgelegd overeenkomstig artikel 18 van Verordening (EG) nr. 1104/2008 van 24 oktober 20081 en van Besluit 2008/839/JBZ van de Raad van 24 oktober 20082 over de migratie van het Schengeninformatiesysteem (SIS 1+) naar het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II).
2. Stand van het project
2.1. Vooruitgang in de verslagperiode
Nadat in het voorgaande halfjaar onderdelen van de nationale systemen en het centrale systeem waren getest, werden in de eerste helft van 2012 met name het centrale systeem en de steeds uitgebreidere wisselwerking met de nationale systemen intensief getest. De voorbereidingen voor de eindfasen van het project, namelijk de afronding van de integrale test en de migratie van de gegevens, zijn tijdens de verslagperiode aanzienlijk gevorderd.
Van 2 tot 7 mei 2012 heeft de Commissie met elf lidstaten de tweede mijlpaaltest uitgevoerd. De positieve uitkomst daarvan toont aan dat het centrale systeem tot rijpheid is gekomen en dat er bij de uitvoering van het project veel vooruitgang is geboekt.
De activiteiten zijn nu in overeenstemming met het algemene tijdschema, ondanks een aantal problemen die ontstonden doordat het systeem tegelijkertijd op centraal en nationaal niveau intensief werd getest:
i) verschillende lidstaten maakten van het verlengde tijdschema gebruik om hun nationale uitgebreide conformiteitstests (CTE) af te ronden. Omdat succesvolle afronding van deze testfase een voorwaarde is voor deelname aan de integrale test, hebben de lidstaten samen met de Commissie hun op nationaal niveau nog resterende problemen met spoed aangepakt;
ii) bij de tests op centraal niveau, met name de voorbereiding van de tweede mijlpaaltest, deden zich problemen voor doordat de gekwalificeerde en gevalideerde SIS 1+-testinstrumenten, die Frankrijk zou leveren, niet beschikbaar waren. Het hiermee samenhangende risico dat het algemene tijdschema vertraging zou ondervinden, werd afgewend door na overleg met de lidstaten gebruik te maken van de testinstrumenten voor SIS II. Het was al de bedoeling dat deze instrumenten zouden worden gebruikt voor de tweede mijlpaaltest. Zij werden volledig gekwalificeerd en gevalideerd op voor de lidstaten geheel transparante wijze. Eén van de twee SIS 1+-testinstrumenten kwam uiteindelijk beschikbaar in het kader van de integrale test en werd daarvoor ook gebruikt;
iii) toen bevestigd werd dat de oorspronkelijk geplande hoofdtestmanager (de SIS 1-contractant van de lidstaten) niet beschikbaar was, werd deze taak overgenomen door een deskundige van een van de lidstaten, nadat deze door de betrokken groep van de Raad was benoemd. Op uitnodiging van het voorzitterschap heeft de Commissie beloofd een contractuele oplossing uit te werken om de testbeheerder van de lidstaten technische ondersteuning te bieden.
Om dergelijke problemen aan te pakken was nauwe samenwerking vereist tussen de Commissie, de deskundigen van de lidstaten in de Raad beheer totaalprogramma (RBTP) en het SIS-VIS-comité. Dankzij de over het algemeen constructieve benadering van de belanghebbenden ligt het project nog steeds op schema, zowel wat de tijd als wat het budget betreft.
2.2. Technisch kader voor de afronding van het project
De afgelopen maanden hebben testactiviteiten plaatsgevonden om te beoordelen of SIS II in zijn totaliteit goed functioneert. Er zijn in de verslagperiode diverse testronden uitgevoerd om de stabiliteit, de correcte werking en de prestaties van de centrale en nationale systemen aan te tonen.
Met de CTE-campagne wordt gecontroleerd of de nationale systemen aan de SIS II-specificaties voldoen. Medio juni hadden de meeste lidstaten (26) hun nationale CTE met succes afgerond. Vier lidstaten kampten echter nog met technische problemen waardoor zij nog niet meteen beschikbaar waren voor de eerste groepen waarmee de integrale test zou worden uitgevoerd. Door de meeste van de betrokken lidstaten naar de laatste testgroep (groep 4) te verplaatsen en tegelijkertijd in nauwe samenwerking met de Commissie en de contractanten de problemen te verhelpen, is er voldoende tijd om uiterlijk augustus 2012 de noodzakelijke verbeteringen aan te brengen.
De kwalificatietests van het centrale systeem (CSQT) zonder de lidstaten bestaat uit duizenden testcases, aan de hand waarvan wordt bepaald of het centrale systeem aan de functionele en niet-functionele eisen voldoet. De verbinding tussen de centrale eenheid in Straatsburg en de vervangende centrale eenheid in St. Johann im Pongau is getest om vast te stellen of de gegevens in de twee databases overeenstemmen. Deze testfase was begonnen in juli 2011 en is afgerond in januari 2012.
Deze fase is de voortzetting van de vorige testcampagne, maar met het belangrijke verschil dat bij de kwalificatietests van het centrale systeem (CSQT) met de lidstaten ook acht actieve nationale systemen betrokken zijn. Deze testcampagne is volgens plan op 16 januari 2012 begonnen en op 19 februari afgerond. Het testresultaat werd op 27 april 2012 aanvaard.
De voorlopige systeemacceptatietest (PSAT) is in maart 2012 uitgevoerd en nam vijf dagen in beslag. De twaalf op vrijwillige basis deelnemende lidstaten testten daarbij de gegevensbelasting op zowel de centrale als de vervangende centrale eenheid. Analyse van de resultaten geeft aan dat beide eenheden de test zonder substantiële problemen hebben doorstaan, zij het dat bij de vervangende centrale eenheid enkele tests moesten worden herhaald. Uit de test bleek echter dat sommige nationale systemen onvoldoende robuust waren, zodat zij tijdens de uitvoering van de test door simulatoren moesten worden vervangen. Deze nationale tekortkomingen zijn inmiddels aangepakt.
Het hoogtepunt van deze verslagperiode was de tweede mijlpaaltest. Deze test was het tweede extra controlepunt dat in het testschema van het project werd opgenomen op verzoek van de JBZ-Raad van juni 20093.
Volgens de Raadsconclusies van juni 2009 had Frankrijk een aantal testinstrumenten voor SIS 1 moeten aanpassen ten behoeve van de mijlpaaltests. In maart 2012 werd afgezien van het gebruik van het eerste instrument, dat de transacties tussen het centrale systeem en de nationale systemen moest registreren. Het tweede, dat ontworpen was voor het analyseren van de records om vast te stellen of de prestaties van het systeem aan de specificaties voldeden, was ten tijde van de integrale test slechts ten dele gekwalificeerd, maar nog niet gereed voor de tweede mijlpaaltest. Om het geplande systeem toch in maart 2013 in bedrijf te kunnen stellen en bovendien de geldigheid van de testcampagne te behouden, werd in overeenstemming met de meeste deskundigen van de lidstaten besloten om voor de tweede mijlpaaltest alleen de testinstrumenten te gebruiken die in de Raadsconclusies van juni 2009 uitdrukkelijk werden genoemd en al gereed waren, namelijk de SIS II-testinstrumenten die door de contractanten van de Commissie waren ontwikkeld. Na grondige tests werden deze instrumenten door alle lidstaten gekwalificeerd.
Het belangrijkste deel van de tweede mijlpaaltest vond plaats van 2 tot 7 mei 2012 met de medewerking van de nationale systemen van elf lidstaten. Het centrale systeem en de nationale systemen wisselden zonder onderbreking meer dan twee miljoen standaardtransacties uit (bestaande uit het invoeren, bijwerken of wissen van SIS II-signaleringen); de belasting van SIS 1 van één maand en de eisen van de Raadsconclusies van juni 2009 werden daarmee in vijf dagen overtroffen. Tegelijkertijd handelde het systeem tijdens deze vijf dagen 50 miljoen opvragingen van de centrale database af, een functie die in SIS 1 niet bestaat. Uit de test bleek dat de centrale eenheid en de vervangende centrale eenheid volledig synchroon bleven. Er waren geen onderbrekingen of drop-outs; slechts één lidstaat ondervond een kortstondige stroomstoring, maar dit incident werd door het centrale systeem en het nationale systeem op efficiënte wijze opgevangen.
In essentie toonde de tweede mijlpaaltest aan dat de stabiliteit van het centrale systeem van SIS II in operationele omstandigheden gewaarborgd is. Zoals in het validatieverslag van de Commissie uitvoering is aangegeven, is het doel van de mijlpaaltest (het aantonen van de stabiliteit, betrouwbaarheid en prestaties van het centrale systeem) behaald. Aan de uitgangs‑, uitvoerings- en afsluitingsvoorwaarden werd voldaan. Alle twaalf succescriteria werden gehaald.
Volgens de in de conclusies van de Raad van juni 2009 aangegeven procedure werd het resultaat van de test op 26 juni technisch beoordeeld en gevalideerd door de Commissie, de Raad beheer totaalprogramma (RBTP) en de SIS II-taskforce4. In juli 2012 werd dit positieve oordeel door het Coreper en de Raad formeel bevestigd. De Commissie heeft ook het Europees Parlement officieel over het resultaat van de test ingelicht.
De definitieve versie van het plan voor de integrale test, waarin de laatste testfase van juni tot september 2012 wordt beschreven, is op 24 mei 2012 door de Groep Schengenaangelegenheden (SIS-TECH-formatie) goedgekeurd.
Gezien de al uitgevoerde tests van het centrale systeem en met name het positieve resultaat van de tweede mijlpaaltest, heeft de Commissie op de Coreper-vergadering van 30 mei 2012 verklaard dat de onderdelen waarvoor zij verantwoordelijk is, gereed zijn5. Na deze overeenkomstig de rechtsgrondslag van SIS II afgelegde verklaring kon met de integrale test worden begonnen.
Aangezien de integrale test bedoeld is om de prestaties van het hele systeem te beproeven, is een aanzienlijke inzet van de lidstaten vereist. Op 31 mei 2012 werd ter voorbereiding een technische workshop gehouden om de organisatie van de test te presenteren en de onderdelen ervan te verduidelijken.
Doordat de Franse autoriteiten als gevolg van contractuele problemen de SIS 1-contractant niet als testmanager voor de lidstaten voor de integrale test konden aanwijzen, werd een deskundige van de lidstaten tot testmanager benoemd. Op verzoek van de lidstaten heeft de Commissie ermee ingestemd om de ondersteuningsdiensten van de SIS 1-contractant contractueel te dekken. Ook de RBTP heeft aan het testbeheerteam assistentie verleend. Het formele deel van de integrale test begon op 19 juni met de eerste groep van acht lidstaten, waarna de komende zes maanden nog drie groepen zullen volgen. De eerste testronde was op 27 juni voltooid. Volgens een voorlopige analyse werden er noch bij het centrale systeem, noch bij de nationale systemen grote problemen ondervonden. Uitzonderlijke voorvallen, zoals een kortstondige instabiliteit van het instrument voor netwerkmonitoring (één dag) of een meningsverschil over de technische procedures bij een testcase, werden snel opgelost door de algemeen goede samenwerking tussen de betrokkenen.
2.3. Voorbereidingen voor de migratie
De kern van de interim-migratiearchitectuur wordt gevormd door de converter, die ontworpen is voor de overdracht van de SIS 1-gegevens naar het nieuwe systeem6.
Nadat de converter in oktober 2011 de systeemacceptatietest had doorstaan, werd hij in Straatsburg geïnstalleerd en getest met SIS II (systeemoplossingstest – SST1) in afwachting van verdere tests met SIS 1+. Daarnaast werden de noodzakelijke communicatieonderdelen voor SIS 1+ in de converter geïnstalleerd en getest, een noodzakelijke stap voor de koppeling van de converter aan SIS 1+. Er werden voorbereidingen getroffen om de converter begin 2012 op de testomgeving aan te sluiten.
In het eerste halfjaar van 2012 werd de converter getest met SIS 1+ (kwalificatietests). Sinds eind mei 2012 wordt de converter met beide systemen getest (systeemoplossingstest – volledige integratie (SST2)). De voorbereidingen voor de infrastructuur zijn afgerond en de functionele tests zijn volgens plan op 11 juni 2012 begonnen. Deze testfase moet eind augustus 2012 zijn voltooid. De volgende stap na het proefdraaien is de daadwerkelijke migratie van de gegevens van SIS 1+ naar SIS II, die voor begin 2013 is gepland.
De Commissie heeft in mei 2012 een voorstel gedaan tot wijziging van het rechtskader voor de gegevensmigratie (de migratie-instrumenten). De bedoeling daarvan is om de rechtsbepalingen in overeenstemming te brengen met de technische benadering die in 2011 met de lidstaten is afgesproken, en de lidstaten een aanvullende financiële faciliteit te bieden voor welbepaalde activiteiten in verband met de migratie. Het voorstel zal naar verwachting in het tweede halfjaar worden goedgekeurd, nadat het Europees Parlement is geraadpleegd.
De Commissie werkt nauw samen met de lidstaten bij het opstellen van het migratiehandboek, waarin de in het migratieplan geschetste stappen in detail worden uitgewerkt. Eind maart is een workshop gehouden over het migratiehandboek, waarbij de lidstaten overeenkwamen om de migratie op een andere manier aan te pakken: de lidstaten zullen nu in vier groepen worden ingedeeld in plaats van afzonderlijk te migreren. In het handboek worden voor het hele proces taken en verantwoordelijkheden vastgesteld en wordt een uitvoerig tijdschema gegeven voor de migratie. Dit werk is begonnen in december 2011 en moet eind 2012 zijn afgerond.
In de rechtsinstrumenten betreffende de migratie wordt bepaald dat de lidstaten die aan SIS 1+ deelnemen, een test moeten uitvoeren betreffende aanvullende informatie (functionele Sirene-tests)7. De Commissie is de lidstaten steun blijven verlenen bij hun voorbereidingen voor de herziening van de technische specificaties voor de gegevensuitwisseling tussen de Sirene-bureaus en bij de uitwerking van de gedetailleerde beschrijving van de functionele Sirene-tests, die in de tweede helft van 2012 moeten plaatsvinden.
Tussen februari en juni 2012 is het SIS-VIS-comité viermaal in Sirene-formatie bijeengekomen voor het herzien en bijwerken van het Sirene-handboek en andere uitvoeringsbepalingen ten behoeve van SIS II. De bedoeling was om de Sirene-procedures en ‑formulieren af te ronden om de aanvang van de functionele Sirene-tests in september 2012 mogelijk te maken. De goedkeuring van het desbetreffende uitvoeringsbesluit van de Commissie wordt in de tweede helft van het jaar verwacht.
2.4. SIS II-netwerk
Het SIS II-project omvat de aanleg van een wide area-communicatienetwerk dat voldoet aan bepaalde eisen betreffende beschikbaarheid, beveiliging, geografische dekking en dienstverleningsniveau, waarmee de nationale en centrale systemen kunnen communiceren.
Om operationele redenen beschikken de lidstaten naast de normale interface met het netwerk ook over een vervangende interface. In de verslagperiode is verdergegaan met de reactivering van de vervangende interfaces van een aantal lidstaten, ter voorbereiding van de tests waarbij moet worden geschakeld tussen de normale site en de vervangende site.
In de rechtsinstrumenten betreffende SIS II wordt de communicatie-infrastructuur beschreven die bestemd is voor SIS II-gegevens en de uitwisseling van gegevens tussen de Sirene-bureaus8. Nadat de lidstaten de technische specificaties van de SIS II/Sirene-mailrelay hadden bevestigd, heeft de Commissie de aanbestedingsprocedures afgerond. De mailrelay is in het eerste halfjaar van 2012 geïnstalleerd, zodat de lidstaten hun tests inzake aanvullende informatie kunnen uitvoeren. De eerste fase van de tests van de basisconnectiviteit is uitgevoerd op 15 en 16 mei en de tweede fase op 14 en 15 juni. De resultaten van de basisconnectiviteitstests voor de tweede fase worden momenteel geëvalueerd. Voor 18 juli 2012 is een derde en laatste fase gepland.
2.5. Beveiliging
De studie naar aanvullende netwerkbeveiliging voor SIS II is tijdens de vorige verslagperiode aan het SIS-VIS-comité voorgelegd. Er werd een technische oplossing gevonden die aan alle eisen voldoet, waarna een proefproject werd opgestart. De noodzakelijke uitrusting werd aangeschaft en van oktober tot februari 2012 werd in een gecontroleerde omgeving een eerste testfase uitgevoerd. Alle technische opties voor de gekozen oplossing werden gevalideerd. In de volgende fase van het proefproject wordt nog een test uitgevoerd, waarvoor de deelname van drie als vrijwilliger optredende lidstaten nodig is. Duitsland en Oostenrijk hebben al hun medewerking aangeboden en een derde lidstaat wordt nog gezocht. De test moet plaatsvinden in september 2012.
3. Beheer
3.1. Financiële aspecten
De totale begrotingsvastleggingen van de Commissie voor het SIS II-project vanaf 2002 bedroegen tot het einde van de verslagperiode 149 811 765 euro. Dit betreft contracten voor haalbaarheidsstudies, de ontwikkeling van het centrale SIS II zelf, ondersteuning en kwaliteitszorg, het SIS II-netwerk, voorbereidingen voor het operationele beheer in Straatsburg, beveiliging, voorbereidingen voor de biometrische component, communicatie en kosten voor dienstreizen van deskundigen.
Van dit bedrag was van 2002 tot eind juni 2012 109 899 337 euro daadwerkelijk uitgegeven. De belangrijkste uitgavenposten betroffen de ontwikkeling (62 364 845 euro), het netwerk (27 379 985 euro), ondersteuning en kwaliteitszorg (11 207 827 euro) en de voorbereidingen voor het operationele beheer in Straatsburg en Sankt Johann im Pongau (7 279 228 euro).
Uitvoering van de begroting | ||||
2002 – juni 2012 | januari – juni 2012 | |||
(EUR) | Vastleggingen | Betalingen | Vastleggingen | Betalingen |
Ontwikkeling (HP/Stéria) | 80 593 047 | 59 285 803 | 0 | 8 213 662 |
Ontwikkeling (Atos) | 3 535 041 | 3 079 041 | 0 | 1 814 541 |
Ondersteuning en kwaliteitszorg | 14 281 792 | 11 207 827 | 1 189 523 | 1 715 330 |
Netwerk | 38 526 008 | 27 379 985 | 0 | 2 396 868 |
Voorbereidingen voor operationeel beheer | 9 201 624 | 7 279 228 | 235 730 | 201 925 |
Beveiliging | 1 358 310 | 221 739 | 0 | 4 027 |
Studies / Adviezen | 1 064 410 | 963 207 | 103 279 | 20 947 |
Voorlichtingscampagne | 33 373 | 33 373 | 0 | 0 |
Dienstreizen deskundigen | 1 203 286 | 434 259 | 0 | 117 682 |
Overige | 14 874 | 14 874 | 0 | 0 |
TOTAAL: | 149 811 765 | 109 899 337 | 1 528 532 | 14 484 983 |
Om de afronding van de ontwikkeling van de nationale projecten via het Europees Buitengrenzenfonds te steunen, waren bij de programmering voor 2011 van het Europees Buitengrenzenfonds aanzienlijke middelen herverdeeld ten gunste van nationale projecten in het kader van SIS II. Acht lidstaten die problemen ondervinden, kunnen gebruik maken van het onderdeel communautaire acties van het Buitengrenzenfonds, zodat zij in hun jaarprogramma voor 2011 in hun extra behoeften kunnen voorzien.
Deze projecten zijn eind 2011 aangevangen en worden aan het einde van de zomer of het begin van het najaar van 2012 beëindigd.
3.2. Operationeel beheer
Nu de verordening tot oprichting van het Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht9 in oktober 2011 is vastgesteld, begint dit agentschap met zijn taken op het gebied van het operationele beheer zodra het systeem in bedrijf is.
De Commissie heeft de nodige administratieve werkzaamheden verricht om het Agentschap van de grond te krijgen. De lidstaten en de Commissie hebben vertegenwoordigers benoemd in de raad van bestuur van het Agentschap en de diverse adviesgroepen. Overeenkomstig de oprichtingsverordening is op 16 april 2012 een uitvoerend directeur ad interim benoemd.
De raad van bestuur is het afgelopen halfjaar tweemaal bijeengekomen: de openingsvergadering vond plaats op 22 en 23 maart 2012 in Tallinn en de tweede vergadering, waarop ook de vaste uitvoerend directeur werd gekozen, op 28 juni. Na de verklaring van 10 juli voor de commissie LIBE zal het Europees Parlement advies uitbrengen over de gekozen kandidaat. Daarna wordt de succesvolle kandidaat volgens de schriftelijke procedure benoemd door de raad van bestuur. De eerste bijeenkomst van de SIS II-adviesgroep heeft op 6-7 juni plaatsgevonden.
Om ervoor te zorgen dat het Agentschap vanaf 1 december 2012 zijn taken kan vervullen, zijn er nog andere voorbereidende activiteiten gaande met betrekking tot het Agentschap en de werkomgeving ervan: aanwerving van personeel, inrichting van de tijdelijke huisvesting, afronding van documenten die voor het werk van het Agentschap nodig zijn, zoals het werkprogramma voor 2012 en 2013, onderhandelingen over overeenkomsten met de lidstaat van vestiging en de geassocieerde landen.
3.3. Projectbeheer
3.3.1. Raad beheer totaalprogramma (RBTP)
De RBTP is overeenkomstig zijn mandaat, dat formeel is vastgesteld bij het rechtsinstrument inzake de migratie van 3 juni 2010, advies blijven verlenen om allerlei vraagstukken betreffende het project te verhelderen, met name wat betreft de tweede mijlpaaltest en de integrale test. Het doel van de RBTP is om de consistentie van het centrale SIS II-project en de nationale SIS II-projecten te bevorderen. Met het oog hierop hebben het voorzitterschap, de Commissie, deskundigen van lidstaten en de hoofdcontractant van de Commissie ideeën uitgewisseld.
De RBTP is in de verslagperiode twintig maal plenair bijeengekomen.
3.3.2. SIS-VIS-comité (SIS II)
Het SISVIS-comité heeft in de periode januari–juni 2012 vijfmaal vergaderd over technische aangelegenheden betreffende SIS II. Er werd in dit kader goedkeuring verkregen voor een aantal belangrijke migratie- en testaangelegenheden.
Naast de regelmatige vergaderingen van het SIS-VIS-comité zijn voor het bespreken van technische bijzonderheden werkgroepen en workshops van het comité georganiseerd met deskundigen van de lidstaten. Deze bijeenkomsten zijn over het algemeen gericht op vraagstukken die samenhangen met specifieke te leveren projectprestaties:
- de Testadviesgroep (TAG) brengt advies uit aan het SIS-VIS-comité over vraagstukken met betrekking tot de organisatie, de uitvoering en de interpretatie van tests. Deze groep is in de verslagperiode 23 maal bijeengekomen;
- de Stuurgroep wijzigingsbeheer (CMB) verstrekt advies over de indeling, de kwalificatie en de mogelijke impact van de correctie van gemelde problemen. Door de vele inspanningen die in 2010–2011 zijn geleverd om tot overeenstemming te komen over de geactualiseerde technische specificaties van het centrale systeem en de daaropvolgende stabilisering van de eisen, is deze groep, die tevens aan het SIS-VIS-comité rapporteert, in de verslagperiode niet formeel bijeengekomen. De lidstaten en de Commissie hebben echter het reglement van orde van de stuurgroep herzien en geactualiseerd om de lidstaten de mogelijkheid te bieden te beoordelen of de geplande wijzigingen van hun nationale systeem verenigbaar zijn met het centrale systeem;
- er is in de verslagperiode één SIS II-migratieworkshop gehouden.
3.3.3. Nationale planning en coördinatie
Er is een werkgroep opgezet, bestaande uit de nationale projectmanagers (NPM’s) van de lidstaten, die advies verleent aan het projectteam van de Commissie. Tijdens de NPM-bijeenkomsten worden specifieke problemen behandeld in verband met planning, risico’s en activiteiten op het centrale en nationale projectniveau. In de verslagperiode zijn vijf NPM-bijeenkomsten gehouden.
3.3.4. Raad
Zoals de Raad in zijn conclusies heeft gevraagd, en om volledige transparantie te betrachten, brengt de Commissie de Raad regelmatig op de hoogte van de uitvoering van het algemene tijdschema voor SIS II en de uitgaven voor het centrale project.
De Commissie blijft actief deelnemen aan bijeenkomsten met alle instanties van de Raad en de voorbereiding daarvan. De bijdrage van de Commissie beperkt zich niet slechts tot het verstrekken van informatie over de stand van zaken, maar omvat ook het bieden van verduidelijking en oplossingen voor problemen die de lidstaten aan de orde stellen. Dankzij de behulpzame instelling van alle betrokkenen worden problemen over het algemeen op technisch niveau opgelost. Door de grondige voorbereidingswerkzaamheden, zoals de brief die de commissaris vóór de JBZ-Raad van april heeft verstuurd, is op ministerieel niveau constructieve vooruitgang geboekt.
De Commissie brengt nog steeds wekelijks een kort overzicht uit van de technische ontwikkelingen voor de collega’s die op nationaal niveau aan het project werken.
3.3.5. Europees Parlement
Een deel van de kredieten voor het SIS II-project die in de algemene begroting van de EU zijn opgenomen, wordt door het Europees Parlement in reserve gehouden. De Commissie houdt het Europees Parlement op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van SIS II. De Commissie vervult de rapportageverplichtingen die uit de rechtsinstrumenten inzake SIS II voortvloeien door middel van het voortgangsverslag over SIS II10, en heeft overeenkomstig de Raadsconclusies van 5 juni 2009 het Europees Parlement bij diverse gelegenheden nadere informatie verstrekt over financiële, contractuele en planningaangelegenheden en de status van het project. Tot slot heeft de Commissie antwoord gegeven op een parlementaire vraag over SIS II.
3.3.6. Risicobeheersing
De Commissie houdt de risico’s die in het SIS II-project optreden nauwlettend in het oog, met steun van de contractant voor kwaliteitszorg. Voor elk risico wordt een risicobestrijdingsplan opgesteld, waarin de maatregelen om het risico te beheersen zijn vermeld. De lijst van geconstateerde risico’s wordt iedere week bijgewerkt, en maandelijks voorgelegd aan de RBTP en in de RBTP besproken.
De belangrijkste risico’s waren tijdens de verslagperiode:
- de vertraging die is opgelopen met de uitgebreide conformiteitstests (CTE);
- de (niet-)beschikbaarheid van een volledig gekwalificeerd SFR-instrument;
- het tekort aan middelen aan bij C.SIS;
- de beperkte tijd die voor onvoorziene omstandigheden nog resteert in het migratietijdschema;
- de mogelijke vertragingen bij de vaststelling van de herschikking van de rechtsinstrumenten voor de migratie.
4. Prioriteiten voor de volgende verslagperiode
In de volgende verslagperiode (juli tot december 2012) vinden vooral activiteiten plaats op zeven gebieden:
- afronding van de uitgebreide conformiteitstests (CTE) op nationaal niveau;
- voltooiing van de integrale test;
- vaststelling van de herschikking van de rechtsinstrumenten voor de migratie naar SIS II;
- de niet-functionele systeemoplossingstest 2 voor de converter (SST2);
- de functionele tests van Sirene;
- de repetitie van de beperkte en de totale migratie;
- de vaststelling van een uitvoeringsbesluit van de Commissie inzake het Sirene-handboek en andere uitvoeringsmaatregelen voor SIS II.
5. Conclusies
De intensieve voorbereidingen voor de laatste grote testrondes en de daaropvolgende migratie van de gegevens culmineerden in de validering van de tweede mijlpaaltest en de aanvang van de integrale test.
Alle in deze laatste testfasen van het project geconstateerde problemen zijn opgelost dankzij de zeer coöperatieve aanpak van de lidstaten en de Commissie. Het SIS II-project ligt daardoor nog steeds op schema voor de geplande inbedrijfstelling in het eerste kwartaal van 2013. Door de aanzienlijke vooruitgang die is geboekt wat de gereedheid van het systeem betreft, is de weg gebaand voor drie belangrijke activiteiten die in de rest van 2012 moeten worden ondernomen om de migratie van SIS 1+ naar SIS II voor te bereiden: de voltooiing van de integrale test, de functionele test van Sirene en de vaststelling van de migratie-instrumenten.
Vergaderingen van het SIS-VIS-comité en de werkgroepen
Vergaderingen in de verslagperiode
JANUARI 2012 | |
5, 11, 18, 24 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
25 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
25 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
10, 17, 24, 31 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
FEBRUARI 2012 | |
1, 8, 15, 23, 29 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
22 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
22 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
7, 14, 21, 28 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
MAART 2012 | |
6, 14, 22, 27 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
21 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
21 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
6, 13, 20, 27 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
28 | SIS II-migratieworkshop |
APRIL 2012 | |
3, 11, 19, 25 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
10, 17, 24 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
MEI 2012 | |
2, 7, 10, 16, 29 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
30 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
30 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
31 | Workshop over de uitvoering van de integrale test van SIS II |
8, 15, 22, 29 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
JUNI 2012 | |
13, 20, 26, 27 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
27 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
27 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
5, 12, 19, 26 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
Vergaderingen van het SIS-VIS-comité en de werkgroepen
JULI 2012 | |
4, 10, 18, 24 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
26 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
26 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
3, 10, 17, 24, 31 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
AUGUSTUS 2012 | |
1, 8, 22, 29 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
7, 14, 21, 28 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
SEPTEMBER 2012 | |
5, 12, 19, 26 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
27 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
27 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
4, 11, 18, 25 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
OKTOBER 2012 | |
3, 10, 17, 24, 31 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
26 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
26 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
2, 9, 16, 23, 30 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
NOVEMBER 2012 | |
7, 14, 21, 28 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
29 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
29 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
6, 13, 20, 27 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
DECEMBER 2012 | |
5, 12, 19 | Raad beheer totaalprogramma SIS II |
20 | SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II) |
20 | Vergadering nationale projectmanagers SIS II |
4, 11, 18 | Vergadering Testadviesgroep SIS II |
1Verordening (EG) nr. 1104/2008 van de Raad van 24 oktober 2008 over de migratie van het Schengeninformatiesysteem (SIS 1+) naar het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (PB L 299 van 8.11.2008, blz.
1).
2Besluit 2008/839/JBZ van de Raad van 24 oktober 2008 over de migratie van het Schengeninformatiesysteem (SIS 1+) naar het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (PB L 299 van 8.11.2008, blz. 43).
310708/09.
4De SIS II-taskforce bestaat uit deskundigen van de betrokken lidstaten en is opgericht overeenkomstig de conclusies van de JBZ-Raad van oktober 2006 “om de Raad, in samenwerking met de Commissie, bij te staan in het beheer en de coördinatie van het SIS II-project, met inbegrip van de paraatheid van alle lidstaten”.
5Gelijkluidend artikel 8, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1104/2008 van 24.10.2008 en Besluit 2008/839/JBZ van de Raad van 24.10.2008.
6Gelijkluidend artikel 10, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1104/2008 van 24.10.2008 en Besluit 2008/839/JBZ van de Raad van 24.10.2008.
7Gelijkluidend artikel 9, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1104/2008 en Besluit 2008/839/JBZ van de Raad.
8Gelijkluidend artikel 4 van Verordening (EG) nr. 1987/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (PB L 381 van 28.12.2006, blz.
4) en Besluit nr. 2007/533/JBZ van de Raad van 12 juni 2007 betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (PB L 205 van 7.8.2007, blz. 63).
9Verordening (EG) nr. 1077/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011.
10Gelijkluidend artikel 18 van Verordening (EG) nr. 1104/2008 en Besluit 2008/839/JBZ van de Raad.
NL NL