Toelichting bij JOIN(2012)31 - Wijziging van Verordening 101/2011 betreffende restrictieve maatregelen tegen bepaalde personen en entiteiten in verband met de situatie in Tunesië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


De Raad heeft op 31 januari 2011 Besluit 2011/72/GBVB betreffende restrictieve maatregelen tegen bepaalde personen en entiteiten vanwege de situatie in Tunesië vastgesteld.

Besluit 2012/…/… van de Raad van … behelst een wijziging van de in artikel 1 van Besluit 2011/72/GBVB van de Raad beschreven uitzonderingen om het toepassingsgebied uit te breiden tot de vrijgave van bevroren tegoeden of economische middelen die noodzakelijk zijn om te voldoen aan een gerechtelijk of administratief vonnis dat in de EU is vastgesteld of een gerechtelijk vonnis dat uitvoerbaar is in een lidstaat.

Om uitvoering te geven aan dit besluit moet Verordening (EU) nr. 101/2011 van de Raad van 4 februari 2011 betreffende restrictieve maatregelen tegen bepaalde personen en entiteiten in verband met de situatie in Tunesië moet worden gewijzigd.

Artikel 9 van Verordening (EU) nr. 101/2011 heeft betrekking op het delen van informatie door personen, entiteiten en lichamen om de naleving van de verordening te vergemakkelijken. Overeenkomstig artikel 9, lid 2, mag verstrekte of ontvangen informatie uitsluitend worden gebruikt voor de doeleinden waarvoor de informatie is verstrekt of ontvangen. Deze wijziging verduidelijkt dat dit lidstaten niet belet dergelijke informatie overeenkomstig nationale wetgeving uit te wisselen met Tunesië en met andere lidstaten om wederrechtelijk verkregen vermogensbestanddelen in bepaalde omstandigheden terug te vorderen.

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie stellen gezamenlijk voor Verordening (EU) nr. 101/2011 dienovereenkomstig te wijzigen.