Toelichting bij COM(2012)748 - EU standpunt inzake de goedkeuring van een aanbeveling voor de tenuitvoerlegging van het ENB-Actieplan EU-Palestijnse Autoriteit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Palestijnse Autoriteit (PA) en de Europese Gemeenschap (EG) gingen voor het eerst contractuele betrekkingen aan in 1997, toen de EG en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), ten behoeve van de PA, een interim-associatieovereenkomst voor handel en samenwerking ondertekenden. Uit deze overeenkomst vloeide het Actieplan EU-Palestijnse Autoriteit in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid (ENB) voort. Dit actieplan werd in mei 2005 ondertekend en bestreek een periode van drie tot vijf jaar.

Binnen dit kader hebben de betrekkingen tussen de EU en de Palestijnen zich de laatste jaren aanzienlijk ontwikkeld. Zo heeft het Gemengd Comité zijn activiteiten hervat, werden initieel vier subcomités ingesteld en werd een politieke dialoog aangegaan. Aan Palestijnse zijde heeft de PA zich als volwaardige partner in het Europees nabuurschapsbeleid getoond, een partner die actief deelneemt en met wie succesvol kan worden uitgewisseld. Aan EU-zijde heeft de Raad Buitenlandse Zaken in zijn historische conclusies van 8 december 2009 het pad geëffend voor een vernieuwd EU-engagement met de Palestijnse Autoriteit door te benadrukken dat de EU vastberaden is om “haar bilaterale betrekkingen met de PA verder te ontwikkelen op basis van gemeenschappelijke belangen, mede in het kader van het ENB.” Dat de EU beslist dergelijk engagement aan te gaan, is het gevolg van het feit dat de PA meer inspanningen levert om haar hervormingsprogramma uit te voeren en een sterkere positie inneemt in het ENB.

Aangezien het huidige actieplan op 30 juni 2012 afliep, is een nieuw actieplan nodig dat zijn fundamenten heeft in de al lang bestaande steun van de EU aan de PA voor de totstandbrenging van een staat. Ter voorbereiding van dit nieuwe actieplan werd het aantal ENB-subcomités verhoogd van vier naar zes om het actieplan beter te kunnen monitoren. De nieuwe subcomités zijn volledig afgestemd op het nieuwe actieplan.

De betrekkingen tussen de EU en Palestijnen vinden plaats tegen de achtergrond van de algemene politieke veranderingen in de regio en van het paradigma van de EU als toonaangever en toegevoegde waarde in mondiaal bestuur.

In de gezamenlijke mededeling aan het Europees Parlement en de Raad “Inspelen op de veranderingen in onze buurlanden” (een herziening van het Europees nabuurschapsbeleid) is er sprake van een nieuwe, veel meer gedifferentieerde aanpak waarbij elke partner op basis van zijn eigen ambities, behoeften en capaciteiten zijn betrekkingen met de EU kan ontwikkelen, maar ook op basis van wederzijdse verantwoordingsplicht en de mate van inzet voor de universele waarden van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat, alsook de capaciteit om gezamenlijk overeengekomen prioriteiten ten uitvoer te leggen. Zoals in bovengenoemde mededeling is vermeld, beoogt de EU een meer vereenvoudigd en coherent beleid en programmakader door ENB-actieplannen en EU-steun toe te spitsen op een geringer aantal prioriteiten, waaraan duidelijkere ijkpunten zijn gekoppeld. Dit nieuwe actieplan vat duidelijk de prioriteitsdoelstellingen samen van het bevoorrechte partnerschap tussen de EU en de PA en houdt rekening met de speciale omstandigheden en beperkingen van de PA.

De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) heeft in nauwe samenwerking met de diensten van de Commissie en de EU-lidstaten met de PA verkennende gesprekken gevoerd, wat heeft geleid tot een overeenkomst over het ontwerpactieplan. Het nieuwe actieplan bestrijkt een periode van drie tot vijf jaar. Tijdens de recente vergadering van het Gemengd Comité EU-PLO op 13 februari 2012, namen de partijen akte van de lopende technische onderhandelingen voor een nieuw gemeenschappelijk ENB-Actieplan EU-Palestijnse Autoriteit. De beëindiging van de technische raadplegingen aan elke zijde werd aan elkaar per brief gemeld.

Het ENB-Actieplan EU-Palestijnse Autoriteit is het belangrijke referentie-instrument dat de komende jaren als leidraad zal dienen voor onze bilaterale betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit. Het nabuurschapsbeleid heeft als ondeelbaar beleidskader nog steeds een katalysatorfunctie en stoelt onder meer op partnerschap en gezamenlijke zeggenschap, alsmede op differentiatie op basis van prestaties en bijstand op maat.

De Commissie voegt de tekst bij van een voorstel voor een besluit van de Raad betreffende het door de Europese Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité EU-PLO inzake de goedkeuring van een aanbeveling voor de tenuitvoerlegging van het actieplan in bijlage.

De Commissie verzoekt derhalve de Raad het voorstel voor een besluit van de Raad in bijlage goed te keuren.