Toelichting bij COM(2013)20 - Aanvragen, namens de EU, van toevoegingen aan bijlagen bij het Verdrag van Bazel inzake grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Bij het Verdrag van Bazel van 22 maart 1989 inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan (het 'Verdrag van Bazel') is een procedure vastgesteld voor de beheersing van de uitvoer en de invoer van gevaarlijke stoffen tussen partijen. Het verdrag is in 1992 in werking getreden en er zijn nu 175 partijen door gebonden. De EU is partij bij het Verdrag van Bazel.

2. Bij artikel 17 en 18 van het Verdrag is de procedure tot wijziging van de bijlagen bij het Verdrag van Bazel geregeld. Meer in het bijzonder moet elke voorgestelde wijziging door een partij worden verricht en ten minste zes maanden vóór de vergadering waarop het voor aanneming wordt voorgesteld door het secretariaat aan alle partijen worden toegezonden. Daarnaast moet elke wijziging op een vergadering van de Conferentie der partijen worden aangenomen en kan zij zes maanden na de datum van afgifte van de circulaire door de depositaris van kracht worden.

3. Op aanvragen voor nieuwe toevoegingen aan bijlage VIII of IX bij het Verdrag van Bazel is de procedure van toepassing die is overeengekomen op de achtste vergadering van de Conferentie der partijen bij het Verdrag van Bazel op grond van Besluit VIII/15 'Herzieningen van de procedure voor de toetsing of aanpassing van de lijsten van afvalstoffen in de bijlagen VIII en IX'.

4. Overeenkomstig artikel 58 van Verordening (EG) nr. 1013/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2006 betreffende de overbrenging van afvalstoffen[1] kunnen de bijlagen bij deze Verordening aan de laatste wetenschappelijke en technische inzichten worden aangepast volgens de in artikel 39 van Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad[2] vastgestelde procedure. Overeenkomstig artikel 58, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1013/2006 worden afvalstoffen voorlopig toegevoegd aan bijlage III A, III B, IV of V in afwachting van een besluit tot opneming in de desbetreffende bijlagen bij het Verdrag van Bazel of Besluit C(2001)107 definitief van de OESO-Raad inzake de herziening van Besluit C(92)93 definitief betreffende het toezicht op de grensoverschrijdende overbrenging van afvalstoffen bestemd voor handelingen ter nuttige toepassing.

5. Als gevolg van een wijziging van de bijlagen III A, III B, IV of V bij Verordening (EG) nr. 1013/2006 is het voor de samenhang noodzakelijk om namens de Europese Unie de benodigde aanvragen over te leggen voor de desbetreffende toevoegingen aan bijlage VIII of IX bij het Verdrag van Bazel inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan.

6. Overeenkomstig de tijdens de achtste vergadering van de Conferentie der partijen uit hoofde van Besluit VIII/15 overeengekomen procedure, moet elke voorgestelde wijziging door een partij worden verricht en ten minste zes maanden vóór de vergadering waarop het voor aanneming wordt voorgesteld door het secretariaat aan alle partijen worden toegezonden. Elke wijziging moet op een vergadering van de Conferentie der partijen worden aangenomen en kan zes maanden na de datum van afgifte van de circulaire door de depositaris van kracht worden.