Toelichting bij COM(2013)39 - Onderwerpen van 4-methylamfetamine aan controlemaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Besluit 2005/387/JBZ van de Raad[1] inzake de uitwisseling van informatie, de risicobeoordeling en de controle ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen voorziet in een driestappenprocedure waardoor een nieuwe psychoactieve stof in de Unie aan controlemaatregelen kan worden onderworpen.

Op 24 september 2012 heeft de Raad overeenkomstig artikel 6 van bovengenoemd besluit van de Raad formeel verzocht om een risicobeoordeling van de psychoactieve stof 4‑methylamfetamine door het uitgebreide wetenschappelijk comité van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD).

De belangrijkste resultaten van de risicobeoordeling zijn:

4-methylamfetamine is een synthetisch derivaat waarvan de ring gemethyleerd is, van de gecontroleerde stof amfetamine dat fysieke effecten veroorzaakt die vergelijkbaar zijn met die van andere stimulerende stoffen zoals amfetamine.

Het gebruik van 4-methylamfetamine kan acute gezondheidsproblemen en schadelijke effecten veroorzaken, die gedocumenteerd zijn. De gebruikspatronen zijn gelijklopend aan die van amfetamine.

Tussen 2010 en 2012 zijn in vier lidstaten 21 slachtoffers gerapporteerd bij wie 4‑methylamfetamine alleen of in combinatie met andere stoffen is aangetroffen in post-mortem genomen monsters. In sommige gevallen was 4-methylamfetamine de voornaamste aangetroffen drug.

4-methylamfetamine heeft geen bekende, vastgestelde of erkende medische waarde of wordt niet als dusdanig gebruikt. Het wordt echter wel gebruikt als analytische referentiestandaard en in wetenschappelijk onderzoek.

Overeenkomstig artikel 8, lid 1, van het besluit van de Raad moet de Commissie binnen zes weken na de datum van ontvangst van het risicobeoordelingsverslag bij de Raad een initiatief indienen om de nieuwe psychoactieve stof aan controlemaatregelen te laten onderwerpen, of een verslag voorleggen waarin wordt gerechtvaardigd waarom zij een dergelijk initiatief niet nodig acht.

Hoewel de wetenschappelijke gegevens betreffende de algemene risico’s en gebruikspatronen van 4-methylamfetamine in dit stadium nog beperkt zijn, bestaan er redenen om de stof in de Unie aan controle te onderwerpen. De voornaamste reden is dat de stof volgens de in het risicobeoordelingsverslag beschikbaar gestelde informatie, zoals hierboven vermeld, gezondheidsrisico’s oplevert. Deze risico’s worden versterkt door het feit dat 4-methylamfetamine vaak als amfetamine of in combinatie met amfetamine of andere stoffen wordt verkocht en dat de meeste gebruikers zich er niet van bewust zijn dat zij deze specifieke stof gebruiken.

Rekening houdend met het feit dat de georganiseerde criminaliteit betrokken blijkt te zijn bij het vervaardigen, het verhandelen en het aanbieden van 4-methylamfetamine en gelet op de gelijkenissen tussen deze stof en amfetamine, bestaat voorts de mogelijkheid dat 4‑methylamfetamine zich ontwikkelt als een alternatief voor amfetamine, hetgeen een reden te meer is om de stof aan controlemaatregelen te onderwerpen.

Dit voorstel voor een besluit van de Raad heeft als doel de lidstaten op te roepen 4‑methylamfetamine te onderwerpen aan de controlemaatregelen en strafrechtelijke sancties waarin is voorzien door de wetgeving van de lidstaten overeenkomstig hun verplichtingen uit hoofde van het Verdrag van de Verenigde Naties van 1971 inzake psychotrope stoffen.