Toelichting bij COM(2013)177 - Standpunt EU over gevallen waarin geen gegevens hoeven te worden medegedeeld ikv bijlage I Overeenkomst met Zwitserland over goederenvervoer en douaneveiligheidsmaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de vereenvoudiging van de controles en formaliteiten bij het goederenvervoer en inzake douaneveiligheidsmaatregelen[1] streeft ernaar de vereenvoudigde controles en formaliteiten bij de grensoverschrijding van goederen en het vlotte verloop van het handelsverkeer tussen de overeenkomstsluitende partijen te handhaven terwijl tegelijkertijd ook een hoog veiligheidsniveau in de toeleveringsketen wordt gegarandeerd.

Bij de uitvoer naar derde landen wordt deze veiligheid onder meer gewaarborgd door de verplichting bij het douanekantoor van uitvoer voorafgaand een summiere aangifte bij uitgang met veiligheidsgegevens over te leggen. Wanneer voor een derde land bestemde goederen het douanegebied van Zwitserland verlaten via het douanegebied van de Unie, moeten de in die aangifte vermelde veiligheidsgegevens aan het in de Unie gelegen kantoor van uitgang worden doorgegeven. Diezelfde procedure geldt omgekeerd voor de goederen die de Unie via een in Zwitserland gelegen kantoor van uitgang verlaten.

Het Gemengd Comité, ingesteld op grond van artikel 19, lid 1, van eerdergenoemde overeenkomst, is verantwoordelijk voor het beheer en de correcte toepassing van deze overeenkomst. Dit comité kan de gevallen bepalen waarin deze gegevens niet hoeven te worden medegedeeld. Deze ontheffing is onderworpen aan de voorwaarde dat het door de overeenkomst gewaarborgde veiligheidsniveau niet in het gedrang wordt gebracht. In het onderhavige ontwerpbesluit van het Gemengd Comité EU‑Zwitserland wordt voor bepaalde indirecte uitvoer door de lucht een ontheffing voor het doorgeven van veiligheidsgegevens voorgesteld. Aan de voorwaarde voor het handhaven van het veiligheidsniveau wordt geacht te zijn voldaan indien alle vracht, alvorens in een luchtvaartuig te worden geladen, door de luchtvervoerders is onderworpen aan de veiligheidscontroles bedoeld bij bijlage 17 bij het Verdrag van Chicago inzake de internationale burgerluchtvaart.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



De Zwitserse douaneautoriteiten hebben ingestemd met het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité.

Effectbeoordeling



Er is geen behoefte aan een effectbeoordeling omdat het besluit uitvoering geeft aan een bepaling van de overeenkomst en de inhoud ervan niet wijzigt.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Dit voorstel voor een besluit van de Raad vormt het juridische instrument om het door de Europese Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité EU-Zwitserland vast te stellen met betrekking tot de uitvoering van bepaalde bepalingen uit de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de vereenvoudiging van de controles en formaliteiten bij het goederenvervoer en inzake douaneveiligheidsmaatregelen.

Overeenkomstig het bepaalde in de eerste alinea van artikel 5 van Besluit 2009/556/EG van de Raad van 25 juni 2009 betreffende de voorlopige toepassing en de sluiting van voornoemde overeenkomst[2] wordt het gemeenschappelijk standpunt van de Europese Unie met gekwalificeerde meerderheid vastgesteld door de Raad, op voorstel van de Commissie.

3.

Gevolgen voor de begroting



Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor de begroting van de Europese Unie.

4.

Aanvullende informatie



Geen.