Toelichting bij COM(2013)187 - Wijziging van Verordening 1215/2009 inzake tariefcontingenten voor wijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Europese Unie verleent bij Verordening (EG) nr. 1215/2009 van de Raad van 30 november 2009 uitzonderlijke en onbeperkte rechtenvrije toegang tot de EU-markt voor bijna alle producten van oorsprong uit de landen die deelnemen aan of verbonden zijn met het stabilisatie‑ en associatieproces, met uitzondering van wijn en 'baby beef', waarvoor tariefcontingenten blijven gelden. Het doel van deze maatregelen is de economieën van de Westelijke Balkan via een bevoorrechte toegang tot de EU-markt een nieuwe impuls te geven. De economische ontwikkeling moet op haar beurt de politieke stabiliteit in de hele regio bevorderen.

Deze handelspreferenties worden toegekend voor een periode die op 31 december 2015 afloopt en zij gelden momenteel voor Bosnië en Herzegovina, Servië, Albanië, de Republiek Kroatië, de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië, Montenegro en Kosovo*.

In sommige stabilisatie- en associatieovereenkomsten en interimovereenkomsten zijn tariefcontingenten vastgesteld voor wijn, suiker en 'baby beef'. Bij Verordening (EG) nr. 1215/2009 van de Raad is voor een hoeveelheid van 50 000 hl wijn in een aanvullend algemeen tariefcontingent voorzien, waarop alle begunstigden een beroep kunnen doen nadat hun specifieke contingenten in het kader van de respectieve stabilisatie‑ en associatieovereenkomst of de interimovereenkomst zijn opgebruikt.

Aangezien met Kosovo geen stabilisatie- en associatieovereenkomst is gesloten, kan het land alleen van het algemene tariefcontingent gebruikmaken. Wanneer dit tariefcontingent door de andere landen is opgebruikt, hebben Kosovaarse exporteurs geen preferentiële toegang tot de EU‑markt.

Kosovo heeft bewezen over potentieel te beschikken om wijn naar de EU te exporteren en exporteurs hebben een stabiel en betrouwbaar kader nodig.

Daarom wordt voorgesteld Kosovo een specifiek tariefcontingent van 20 000 hl toe te wijzen dat wordt afgetrokken van het bij Verordening (EG) nr. 1215/2009 van de Raad bepaalde algemene tariefcontingent van 50 000 hl. Dit contingent wordt daarmee naar 30 000 hl teruggebracht. Hiertoe moet het huidige tariefcontingent worden gesloten en moeten twee nieuwe contingenten voor de genoemde hoeveelheden worden vastgesteld.

Er is voorzien in een mechanisme om de rechtsonzekerheid weg te nemen die voortvloeit uit het feit dat de contingenten worden toegewezen volgens het beginsel wie het eerst komt, het eerst maalt, en uit het feit dat de datum van de inwerkingtreding van deze verordening nog niet is vastgesteld. Om te vermijden dat het totale volume van de concessies toeneemt, wordt het contingent voor Kosovo pro rata toegewezen.

Deze hernieuwde toewijzing is niet van invloed op het totale volume van de concessies aan de landen van de Westelijke Balkan en zorgt ervoor dat de voorwaarden voor een stabiele wijnmarkt in de EU behouden blijven. De specifieke tariefcontingenten in de stabilisatie- en associatieovereenkomsten of interimovereenkomsten worden er niet door beïnvloed.

De voorgestelde wijziging heeft geen financiële gevolgen voor de EU-begroting. De toepassing ervan zal, vergeleken met de huidige situatie, evenmin tot een derving van douane-inkomsten leiden.

In het licht van het bovenstaande heeft het huidige voorstel betrekking op de wijziging van bijlage I bij Verordening (EG) nr. 1215/2009 van de Raad door een specifiek contingent van 20 000 hl voor wijn van oorsprong uit Kosovo vast te stellen en het algemene contingent evenredig te verminderen.

Om de handel niet te verstoren, moet deze verordening vóór 31 december 2013 worden vastgesteld en in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Niet van toepassing

2.

Juridische elementen van het voorstel



Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 2, en Verordening (EG) nr. 1215/2009 van de Raad van 30 november 2009.

3.

Gevolgen voor de begroting



Niet van toepassing