Toelichting bij COM(2013)184 - Denominaties en technische specificaties van voor circulatie bestemde euromuntstukken (Herschikking)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Bij haar besluit van 1 april 1987[1] heeft de Commissie haar diensten opgedragen alle handelingen na maximaal tien wijzigingen te codificeren, waarbij zij erop wijst dat dit een minimumregel is en dat haar diensten ter wille van de duidelijkheid en het juiste begrip van de bepalingen ernaar zouden moeten streven de teksten waarvoor zij verantwoordelijkheid dragen, met nog kortere tussenpozen te codificeren.

2. De Commissie heeft een aanvang gemaakt met de codificatie van Verordening (EG) nr. 975/98 van de Raad van 3 mei 1998 over de denominaties en technische specificaties van voor circulatie bestemde euromuntstukken[2], en het desbetreffende voorstel bij de wetgever ingediend[3]. De nieuwe verordening moest de verschillende handelingen die erin zijn verwerkt vervangen[4].

3. In de loop van de wetgevingsprocedure heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in haar advies over het codificatievoorstel[5] aanbevolen een aantal wijzigingen aan te brengen met betrekking tot de technische specificaties in de tabel in artikel 1 van Verordening (EG) nr. 975/98 en in bijlage I bij het codificatievoorstel. Daar de voorgestelde herformulering van die bijlage een inhoudelijke wijziging zou inhouden en daarmee verder zou gaan dan loutere codificatie, werd het noodzakelijk geacht punt 8[6] van het Interinstitutioneel Akkoord van 20 december 1994 voor een versnelde werkmethode voor de officiële codificatie van wetteksten[7], toe te passen, gelet op de gemeenschappelijke verklaring ten aanzien van dat punt[8].

4. De wijzigingen die aan de tabel in artikel 1 van Verordening (EG) nr. 975/98 moeten worden aangebracht, betreffen de vervanging door nieuwe waarden van alle bestaande waarden die betrekking hebben op de dikte van muntstukken. In die tabel wordt in de derde kolom de dikte van de muntstukken vermeld, met een voetnoot die verwijst naar de indicatieve waarde van de dikte. Zoals in bovengenoemd advies van de ECB wordt vermeld, was die indicatieve waarde weliswaar de enige waarde die in 1998 kon worden bepaald toen de technische specificaties van voor circulatie bestemde euromuntstukken voor het eerst werden vastgesteld, maar wordt het nu passend geacht dat dergelijke indicatieve waarden worden vervangen door de werkelijke waarden inzake de dikte van de euromuntstukken die genoegzaam bekend zijn en door de munten worden gebruikt als referentiewaarden voor de muntstukkenproductie. Als gevolg van deze wijziging dient overweging 13 van Verordening (EG) nr. 975/98, die een verklaring bevat inzake de indicatieve aard van de diktewaarden, te worden geschrapt.

5. De codificatie van Verordening (EG) nr. 975/98 moet daarom worden omgezet in een herschikking, teneinde de noodzakelijke wijzigingen te kunnen opnemen.

ê 975/98 (aangepast)