Toelichting bij JOIN(2013)6 - Standpunt EU over de aanbeveling over het implementeren van de gevorderde status (2-13-2017) bij de implementatie van het EU-Marokko Actieplan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Tussen Marokko en de EU is een Europees-mediterrane associatieovereenkomst gesloten die sedert maart 2000 van kracht is. Deze overeenkomst vormt de grondslag voor een actieplan EU-Marokko in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid (ENB), dat in juli 2005 door beide partijen is goedgekeurd voor een periode van vijf jaar.

Binnen dit kader hebben de betrekkingen tussen de EU en Marokko zich ontwikkeld en zijn zij tot wasdom gekomen. De betrekkingen kregen een nieuw elan met de goedkeuring van het gezamenlijk document/de geavanceerde status in oktober 2008[1], waarbij zij aanzienlijk werden geïntensiveerd op het vlak van politiek, veiligheid, economie en handel, alsook met betrekking tot verschillende sectoren en de intermenselijke contacten.

Aangezien het huidige actieplan in het kader van het ENB in juli 2010 is verstreken, werden onderhandelingen over en het sluiten van een nieuw actieplan, dat gebaseerd zou zijn op de doelstellingen en ambities van het gezamenlijk document/de geavanceerde status, wenselijk geacht. In afwachting van dit nieuwe plan zijn beide partijen evenwel overeengekomen het actieplan van 2005 te blijven toepassen.

De betrekkingen tussen de EU en Marokko maken deel uit van een algemene politieke situatie in de regio die sedert begin 2011 aan sterke veranderingen onderhevig is.

In de gezamenlijke mededeling aan het Parlement en de Raad 'Inspelen op de veranderingen in onze buurlanden' is een nieuwe strategie uitgestippeld, met een veel meer gedifferentieerde aanpak waarbij elke partner op basis van zijn eigen ambities, behoeften en capaciteiten zijn betrekkingen met de EU kan ontwikkelen, maar ook op basis van wederzijdse verantwoordingsplicht en de mate van inzet voor de universele waarden van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat, alsook de capaciteit om gezamenlijk overeengekomen prioriteiten ten uitvoer te leggen. In dit nieuwe actieplan worden de prioritaire doelstellingen van het bevoorrechte partnerschap tussen de EU en Marokko duidelijk vastgesteld, waarbij ten volle rekening wordt gehouden met de geavanceerde status en de uitvoerige betrekkingen tussen beide partijen.

De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) heeft in nauwe samenwerking met de diensten van de Europese Commissie en de EU-lidstaten verkennende gesprekken gevoerd met Marokko, wat heeft geleid tot een overeenkomst over het ontwerpactieplan, met name de lijst van de prioritaire acties die in dit kader moeten worden uitgevoerd. Tijdens de laatste bijeenkomst van de Associatieraad EU-Marokko, die plaatsvond op 23 april 2012, hebben beide partijen vastgesteld dat zij dicht bij een akkoord waren, waarover zij uiteindelijk in november 2012 overeenstemming hebben bereikt. De beëindiging van de technische raadplegingen aan elke zijde werd aan elkaar per brief gemeld op 28 november 2012 (EDEO) en 10 januari 2013 (Marokko).

Het nieuwe actieplan EU-Marokko, waarmee uitvoering wordt gegeven aan de geavanceerde status (2013-2017), wordt het belangrijke referentie-instrument dat de komende jaren als leidraad zal dienen voor onze bilaterale betrekkingen met Marokko; met het actieplan is dus een routekaart opgesteld om een meer diepgaande associatie tussen Marokko en de EU tot stand te brengen. Het nabuurschapsbeleid heeft als ondeelbaar beleidskader nog steeds een katalysatorfunctie en stoelt onder meer op partnerschap en gezamenlijke zeggenschap, alsmede op differentiatie op basis van prestaties en bijstand op maat.

De Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid (hierna 'hoge vertegenwoordiger' genoemd) hebben als bijlage de tekst toegevoegd van een gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad betreffende het door de Europese Unie in te nemen standpunt in de Associatieraad EU-Marokko over de vaststelling van een aanbeveling inzake de uitvoering van het actieplan.

De Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger verzoeken derhalve de Raad het gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad in bijlage goed te keuren.