Toelichting bij COM(2013)222 - Standpunt in het gemengd comité EU-Monaco over de toepassing van bepaalde Gemeenschapsbesluiten op het grondgebied van Monaco

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en het Vorstendom Monaco over de toepassing van bepaalde Gemeenschapsbesluiten op het grondgebied van het Vorstendom Monaco van 4 december 2003[1] vergemakkelijkt economische activiteiten en de handel in geneesmiddelen voor menselijk en diergeneeskundig gebruik, cosmetische producten en medische hulpmiddelen tussen de partijen bij die overeenkomst.

In artikel 1, lid 1, van de overeenkomst wordt bepaald dat het gemengd comité de bijlage bij de overeenkomst wijzigt om ervoor te zorgen dat rechtshandelingen van de Europese Unie die onder het toepassingsgebied van de overeenkomst vallen, op het grondgebied van Monaco van toepassing zijn.

De bijlage bij de overeenkomst is sinds de inwerkingtreding in 2004 nooit geactualiseerd. De Europese Unie heeft sindsdien een aantal rechtshandelingen vastgesteld die onder het toepassingsgebied van de overeenkomst vallen, terwijl sommige in de bijlage vermelde rechtshandelingen zijn ingetrokken.

Het doel van dit voorstel is de bijlage te actualiseren door de nieuwe rechtshandelingen erin op te nemen en ingetrokken rechtshandelingen te schrappen. Om het namens de Unie in het gemengd comité in te nemen standpunt vast te stellen, is een besluit van de Raad nodig.

1.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Dit is een voorstel voor een besluit van de Raad betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie dient te worden ingenomen in het bij de overeenkomst ingestelde gemengd comité. Het standpunt dient te worden gebaseerd op het in de bijlage opgenomen ontwerpbesluit van het gemengd comité.

Rechtsgrondslag



Artikel 207 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, in samenhang met artikel 218, lid 9.

Keuze van instrument



In artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie wordt bepaald dat de Raad een besluit vaststelt tot bepaling van de standpunten die namens de Unie worden ingenomen in een krachtens een overeenkomst opgericht lichaam, wanneer dit lichaam handelingen met rechtsgevolgen vaststelt.

Evenredigheid



Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel, aangezien de gevolgen ervan strikt beperkt blijven tot wat nodig is om de bijlage bij de overeenkomst in overeenstemming te brengen met de stand van de EU-wetgeving op de gebieden die onder de overeenkomst vallen.