Toelichting bij JOIN(2013)11 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 147/2003 betreffende een aantal beperkende maatregelen ten aanzien van Somalië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Bij Verordening (EG) nr. 147/2003 van de Raad betreffende een aantal beperkende maatregelen ten aanzien van Somalië[1] wordt een algemeen verbod ingesteld op het verstrekken van technisch advies, bijstand, opleiding, financiering en financiële bijstand in verband met militaire activiteiten aan personen, entiteiten of lichamen in Somalië.

Op 6 maart 2013 heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn goedkeuring gehecht aan Resolutie 2093 (2013), waarbij wijzigingen worden aangebracht aan het wapenembargo dat in lid 5 van Resolutie 733 (1992) was opgelegd; de Veiligheidsraad heeft eveneens de leden 1 en 2 van Resolutie 1425 (2002) verduidelijkt en een uitzondering gemaakt op het verbod op bijstand met betrekking tot wapens en militaire uitrusting die bestemd zijn ter ondersteuning van de strategische partners van Amisom, voor het personeel van de Verenigde Naties, voor de opvolger van het politiek kantoor van de Verenigde Naties voor Somalië, voor de ontwikkeling van de veiligheidsdiensten van de federale regering in Somalië en voor de beveiliging van het Somalische volk.

De Raad zal een nieuw besluit vaststellen ter vervanging van Besluit 2010/231/GBVB met het oog op deze uitzondering.

Deze maatregel valt onder het toepassingsgebied van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en derhalve is regelgeving op het niveau van de Unie noodzakelijk voor de tenuitvoerlegging ervan, met name om te garanderen dat hij in alle lidstaten uniform door de marktdeelnemers wordt toegepast.

Verordening (EG) nr. 147/2003 van de Raad dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd,