Toelichting bij COM(2013)247 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 691/2011 inzake Europese milieu-economische rekeningen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Op 6 juli 2011 werd Verordening (EU) nr. 691/2011 inzake Europese milieu-economische rekeningen vastgesteld. Zij bestrijkt drie modules: een module voor luchtemissierekeningen, een module voor milieubelastingen en een module voor materiaalstroomrekeningen.

Artikel 10 van de verordening bevat een lijst van mogelijke nieuwe modules die in een later stadium op basis van voorstellen van de Commissie kunnen worden ingevoerd. Dit ontwerp van een wijzigingsverordening bestrijkt de eerste drie van de in artikel 10 genoemde nieuwe modules: voor milieubeschermingsuitgaven, de milieugoederen- en -dienstensector en energierekeningen.

Gebruikers leggen veel nadruk op analyse en toepassingen van milieurekeningen in modelleringen en verwachtingen, zowel voor het opstellen van beleidsvoorstellen als voor de rapportage over de uitvoering en effecten van beleid. De nieuwe modules maken het mogelijk de geïntegreerde gegevensreeksen die voor dergelijke toepassingen en analyses beschikbaar zijn, uit te breiden.

Artikel 4 van de verordening voorziet in proefstudies die door de lidstaten op vrijwillige basis moeten worden uitgevoerd om de haalbaarheid van de invoering van nieuwe modules te testen. Er zijn meerdere proefstudies uitgevoerd, die duidelijk de haalbaarheid van de drie nieuwe modules hebben aangetoond.

De milieuboekhouding maakt gebruik van bestaande gegevens voor het samenstellen van de rekeningen. Voor het uitvoeren van de nieuwe modules hoeven geen nieuwe gegevens te worden verzameld. De bestaande instrumenten voor het verzamelen van gegevens zullen beter worden benut.

De Statistische Commissie van de Verenigde Naties heeft in haar 43e vergadering in februari 2012 het systeem van geïntegreerde milieu-economische rekeningen (SMER) vastgesteld als internationale statistische standaard. De voorgestelde nieuwe modules zijn volledig in overeenstemming met het SMER.

De voorgestelde wijzigingsverordening is in overeenstemming met de herziene Europese strategie voor milieuboekhouding (ESEA 2008). Zij zorgt ervoor dat nationale bureaus voor de statistiek hun werkzaamheden op het gebied van milieuboekhouding kunnen uitbreiden om de belangrijke doelstelling van het verstrekken van geharmoniseerde en tijdige gegevens van goede kwaliteit te verwezenlijken.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling


EN

Het voorstel is besproken in het kader van het Europees statistisch systeem, met producenten en gebruikers van gegevens op technisch niveau door middel van schriftelijke raadplegingen, in taakgroepen, in de relevante werkgroepen voor milieurekeningen en voor statistieken over milieu-uitgaven in maart 2012 en met de directeuren voor milieustatistieken en -rekeningen in april en november 2012.

2.

Juridische aspecten van het voorstel



Het doel van deze voorgestelde wijziging is de internationale vergelijkbaarheid van milieu-economische rekeningen te waarborgen door het toepassingsgebied van Verordening (EU) nr. 691/2011 uit te breiden tot enkele van de in artikel 10 van de verordening genoemde modules.

De voorgestelde maatregel betreft een onderwerp dat onder de EER-Overeenkomst valt en moet daarom worden uitgebreid tot de Europese Economische Ruimte.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen nieuwe gevolgen voor de begroting van de Unie.