Toelichting bij COM(2013)291 - Globaliseringsfonds EGF/2013/000 TA 2013 - technische bijstand op initiatief van de Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Krachtens punt 28 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer[1] mag uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) door middel van een flexibiliteitsmechanisme een jaarlijks maximumbedrag van 500 miljoen EUR boven het maximum van de betrokken rubrieken van het financieel kader beschikbaar worden gesteld.

De regels die van toepassing zijn op de bijdragen uit het EFG zijn vastgesteld in Verordening (EG) nr. 1927/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 tot oprichting van een Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering[2].

1.

Samenvatting van de aanvraag en analyse



Belangrijkste gegevens:

EGF-referentienummer                                                                                          EGF/2013/000

Europese Commissie                                                                                       Technische bijstand

Administratieve uitgaven: budget in EUR                                                                           750 000

% administratieve uitgaven (maximaal 0,35 %)                                                                   0,15 %

Krachtens artikel 8, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1927/2006 kan het gedeelte overeenkomend met 0,35 % van het jaarlijks maximumbedrag voor het EFG elk jaar beschikbaar worden gesteld voor technische bijstand op initiatief van de Commissie.

Te financieren technische bijstand en uitsplitsing van de geraamde kosten



1. De bijdrage zal worden gebruikt voor uitgaven genoemd in artikel 8, leden 1 en 4, en artikel 9, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1927/2006, zoals hieronder in detail beschreven.

2. Toezicht: de Commissie zal de gegevens over ontvangen en betaalde aanvragen, alsook over de voorgestelde en geïmplementeerde maatregelen blijven verzamelen, en het 'Statistical Portrait of the EGF' actualiseren met informatie tot eind 2013. Dankzij het voorbereidende werk van de laatste jaren is dit mogelijk met de gewone administratieve middelen van de Commissie.

3. Informatie: de EFG-internetsite[3], die de Commissie op het gebied van werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie heeft opgezet en die zij krachtens artikel 9, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1927/2006 onderhoudt, zal regelmatig worden geactualiseerd en uitgebreid. Daarbij zal elk nieuw element in alle EU-talen worden vertaald. Informatie over de nieuwe EFG-verordening zal worden verstrekt, en het jaarverslag van het EFG zal worden opgesteld, vertaald, afgedrukt en verspreid. De algemene bekendheid en de zichtbaarheid van het EFG zal worden bevorderd. Het EFG zal in diverse publicaties van de Commissie en audiovisuele activiteiten aan bod komen. De kosten van al deze activiteiten worden op 80 000 EUR geraamd.

4. Creëren van een kennisbasis: de Commissie zet haar werkzaamheden voort in verband met de invoering van een elektronisch aanvraagformulier en gestandaardiseerde procedures voor EFG-aanvragen, waardoor het in het kader van de nieuwe EFG-verordening eenvoudiger wordt een aanvraag in te dienen, de aanvragen sneller kunnen worden verwerkt, en verslagen gemakkelijker voor allerlei doeleinden kunnen worden geëxtraheerd. Om de administratieve lasten voor de lidstaten te beperken, worden de modellen voor de eindverslagen ook verder gestandaardiseerd.

De Commissie zal zorgen voor de verbetering van haar gegevensbank die de feiten en cijfers van de EFG-dossiers bevat, waaronder gegevens over werknemers, maatregelen en resultaten.

De kosten van deze activiteiten worden op 80 000 EUR geraamd.

5. Administratieve en technische bijstand: de Deskundigengroep van contactpersonen van het EFG, die is samengesteld uit één lid per lidstaat, zal twee vergaderingen houden, waarvan de totale kosten op 70 000 EUR worden geraamd.

6. Daarnaast zal de Commissie de vorming van netwerken tussen de lidstaten organiseren. Het belangrijkste evenement binnen deze netwerkactiviteiten zal een seminar over de implementatie van het EFG voor mensen uit de beroepspraktijk zijn, waarbij de ervaring die is opgedaan in het kader van de huidige verordening (2007‑2013) zal worden benut om het veld voor te bereiden op de nieuwe verordening (2014‑2020). De kosten van deze activiteiten worden op 120 000 EUR geraamd.

7. Evaluatie: de Commissie zal voor de laatste fase van de evaluatie achteraf van het EFG (2007-2013) een contract afsluiten met een externe consultant voor de evaluatie van de EFG-dossiers die zullen worden gesloten, waarbij speciale aandacht zal worden besteed aan de effecten van het EFG en de meerwaarde ervan in de huidige periode. De kosten van deze evaluatie worden op 400 000 EUR geraamd.

Onderwerp| Geraamd aantal| Geraamde kosten per vorm van technische bijstand (in EUR)| Totale kosten (EUR)

Toezicht||| 0

Informatie| Diverse landen| Diverse| 80 000

Creëren van een kennisbasis| Diverse landen| Diverse| 80 000

Administratieve en technische bijstand: vergaderingen van de Deskundigengroep van contactpersonen van het EFG| 35 70 000

Administratieve en technische bijstand: netwerken betreffende de uitvoering van het EFG| Diverse landen| Diverse| 120 000

Evaluatie achteraf voor 2007-| 400 400 000

Totale geraamde kosten|| 750 000

Financiering



8. Voor het EFG is een totaal jaarlijks budget van 500 miljoen EUR beschikbaar. Krachtens artikel 8, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1927/2006 kan 0,35 % van dit bedrag (namelijk 1 750 000 EUR) elk jaar gebruikt worden voor technische bijstand op initiatief van de Commissie. Momenteel blijft het volledige bedrag voor 2013 beschikbaar; er is nog niets toegewezen voor technische bijstand.

9. Voor technische bijstand op initiatief van de Commissie in 2013 wordt een bijdrage van 750 000 EUR voorgesteld. Na de beschikbaarstelling van dat bedrag blijft nog 1 000 000 EUR over voor eventuele andere behoeften later dit jaar.

10. Gezien het beschikbare maximumbedrag aan bijdragen uit het EFG ingevolge artikel 8, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1927/2006, alsook de mogelijkheden tot herschikking van de kredieten, stelt de Commissie voor om uit het EFG het hierboven vermelde totale bedrag beschikbaar te stellen, dat zal worden toegewezen in het kader van rubriek 1a van het financiële kader.

11. Met haar voorstel om middelen uit het EFG beschikbaar te stellen, leidt de Commissie de vereenvoudigde trialoogprocedure in, zoals voorgeschreven in punt 28 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006, om van de twee takken van de begrotingsautoriteit de instemming te verkrijgen betreffende de noodzaak van het fonds gebruik te maken en betreffende het vereiste bedrag. De Commissie verzoekt de eerste tak van de begrotingsautoriteit die op het passende politieke niveau overeenstemming bereikt over het ontwerpvoorstel voor een beschikbaarstelling uit het fonds, de andere tak en de Commissie van zijn voornemens op de hoogte te brengen. Indien één van de twee takken van de begrotingsautoriteit het niet met het voorstel eens is, wordt een formele trialoogvergadering bijeengeroepen.

12. De Commissie zal apart een overschrijvingsverzoek indienen teneinde specifieke vastleggingskredieten in de begroting voor 2013 op te nemen, zoals voorgeschreven in punt 28 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006.

Herkomst van de betalingskredieten



13. Kredieten uit het EFG-begrotingsonderdeel zullen worden gebruikt ter dekking van het voor technische bijstand benodigde bedrag van 750 000 EUR.