Toelichting bij COM(2013)568 - Sluiting van een protocol bij de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de EG en San Marino vanwege de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Republiek Kroatië (hierna 'Kroatië' genoemd) treedt op 1 juli 2013 toe tot de Europese Unie. Op 14 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd te onderhandelen over de aanpassing, door middel van een protocol, van de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek San Marino (hierna 'San Marino' genoemd), anderzijds[1] (hierna 'de overeenkomst' genoemd), met het oog op de deelname van Kroatië als overeenkomstsluitende partij naar aanleiding van de uitbreiding van de Unie.

Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van het protocol betreffende de voorwaarden en de nadere regels voor de toelating van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie moet de Commissie een ontwerp van het te sluiten protocol indienen bij de Raad.

1.

Juridische elementen van het voorstel



De overeenkomst trad op 1 april 2002 in werking en moet worden gewijzigd om Kroatië als overeenkomstsluitende partij op te nemen. Na de op 14 september 2012 verleende machtiging aan de Commissie zijn er met San Marino onderhandelingen afgerond over een protocol bij de overeenkomst.

Overeenkomstig artikel 218, lid 6, onder a), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie heeft het Europees Parlement op [...] de conclusie van genoemd protocol goedgekeurd.

Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Dit voorstel omvat een ontwerpbesluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol bij de overeenkomst (in de bijlage), met het oog op de deelname van Kroatië als overeenkomstsluitende partij na de toetreding tot de Europese Unie.

Rechtsgrondslag



Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, lid 6; het Verdrag betreffende de toetreding van Kroatië[2]; en de Akte van toetreding van Kroatië[3], met name artikel 6, lid 2, tweede alinea.

Keuze van instrumenten



Overeenkomstig artikel 218, lid 6, onder a), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie stelt de Raad in gevallen waarop genoemd artikel van toepassing is, een besluit houdende machtiging van de sluiting van de overeenkomst vast na goedkeuring door het Europees Parlement. Dit is een voorstel voor een dergelijk besluit.

Evenredigheid



Dit voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel aangezien de gevolgen ervan strikt beperkt blijven tot wat nodig is om te voorzien in de deelname van Kroatië aan de overeenkomst als overeenkomstsluitende partij na de toetreding tot de Europese Unie.