Toelichting bij COM(2013)660 - Financieel reglement van toepassing op het 11e Europees Ontwikkelingsfonds

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Het voorstel voor een verordening van de Raad inzake het financieel reglement van toepassing op het 11e Europees Ontwikkelingsfonds (11e EOF) maakt deel uit van het wetgevingskader voor het Europees Ontwikkelingsfonds, dat ook bestaat uit het interne akkoord […], deel IV van het LGO-besluit en de uitvoeringsverordening van het 11e EOF.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Er is naar gestreefd om dit voorstel zo sterk mogelijk af te stemmen op het financieel reglement dat van toepassing is op de algemene begroting van de Unie (Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012) en de uitvoeringsvoorschriften daarvan (Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1268/2012). Dit voorstel bouwt voort op de resultaten van de openbare raadpleging die in 2009/2010 plaatsvond voorafgaand aan het voorstel van de Commissie voor het nieuwe financieel reglement, dat in 2012 is aangenomen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Zoals hierboven vermeld, is ernaar gestreefd om dit voorstel zo sterk mogelijk af te stemmen op het financieel reglement en de uitvoeringsvoorschriften daarvan. Dit is gedaan aan de hand van directe verwijzingen naar de desbetreffende verordeningen.

Voorts is er gestreefd naar afstemming met de meest recente versie van de verordening tot vaststelling van gemeenschappelijke uitvoeringsvoorschriften, in de gevallen waar deze verordening bepalingen bevat die van belang zijn voor de financiële tenuitvoerlegging; in deze – niet talrijke – gevallen is gebruik gemaakt van dezelfde bewoordingen.

Bij de verwijzingen naar het financieel reglement en de uitvoeringsvoorschriften ervan moet rekening worden gehouden met het volgende:

– Krachtens artikel 2, lid 2, van dit voorstel vinden bepalingen die de Commissie de bevoegdheid geven om gedelegeerde handelingen aan te nemen op grond van artikel 290 VWEU, geen toepassing.

– Wanneer een artikel van het financieel reglement van toepassing wordt verklaard op het 11e EOF, zijn ook alle daaraan gerelateerde en relevante bepalingen van de uitvoeringsvoorschriften rechtstreeks van toepassing, tenzij uitdrukkelijk werd bepaald dat zij niet van toepassing zijn. Wanneer de bepalingen van het financieel reglement of van de toepasselijke uitvoeringsvoorschriften uitsluitend indirecte interne verwijzingen bevatten, zijn de bepalingen waarnaar wordt verwezen, slechts van toepassing als zij in het financieel reglement van het 11e EOF van toepassing zijn verklaard. Met ander woorden: het is uitsluitend in het financieel reglement van het 11e EOF dat wordt bepaald of bepalingen van het algemeen financieel reglement of de uitvoeringsvoorschriften ervan op het 11e EOF van toepassing zijn of niet.

– Een aantal bepalingen van het financieel reglement of de uitvoeringsvoorschriften ervan is 'op overeenkomstige wijze' van toepassing; in dat geval moet aan de toepasselijke bepalingen een redelijke uitlegging worden gegeven met inachtneming van hun doel en strekking en rekening houdende met de context waarin zij worden toegepast, in overeenstemming met de in de rechtspraak van het Hof van Justitie vastgestelde uitleggingsbeginselen, en dus geen letterlijke uitlegging.

– Bij de overeenkomstige toepassing van de bepalingen van het financieel reglement op de tenuitvoerlegging van het 11e EOF moet op passende wijze rekening worden gehouden met de uitzonderingen die speciaal zijn opgenomen in het financieel reglement om tegemoet te komen aan de specifieke kenmerken van het externe optreden, meer in het bijzonder de extraterritoriale en verdragsrechtelijke context daarvan.

Het voorstel volgt zoveel mogelijk de structuur van het financieel reglement. Het bestaat uit drie delen: hoofdbepalingen, investeringsfaciliteit, en overgangs- en slotbepalingen.

In de overwegingen van het voorstel wordt de mate van afstemming met het financieel reglement en de uitvoeringsvoorschriften ervan nader toegelicht.

Deel een 'Hoofdbepalingen' is onderverdeeld in tien titels: Onderwerp, toepassingsgebied en algemene bepalingen; Beginselen van financieel beheer; Middelen van het 11e EOF en uitvoering van de middelen; Financiële actoren; Ontvangsten; Uitgaven; Diverse uitvoeringsbepalingen; Financieringsinstrumenten; Rekening en verantwoording en boekhouding; en Externe controle en kwijting.

De op zichzelf staande tekst van dit voorstel bestaat ruwweg uit drie categorieën. Sommige delen zijn inhoudelijk afgestemd op het financieel reglement, maar vanwege verschillen in terminologie of de noodzaak om kleine wijzigingen aan te brengen in het 11e EOF, werd het niet passend geacht om slechts met een verwijzing te volstaan. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in titel VIII 'Financieringsinstrumenten'. Andere op zichzelf staande delen tekst zijn specifiek voor het 11e EOF. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in titel VI 'Ontvangsten'. Zoals hierboven al werd aangegeven, bevat de derde categorie van op zichzelf staande tekst bepalingen die zijn afgestemd op de meest recente versie van de verordening tot vaststelling van gemeenschappelijke uitvoeringsvoorschriften.

In deel twee wordt het beheer van de middelen van het 11e EOF in het kader van de door de EIB beheerde investeringsfaciliteit beschreven. In vergelijking met het 10e EOF moesten een paar wijzigingen worden aangebracht naar aanleiding van de uiterste datum die overeenkomstig het interne akkoord werd vastgesteld in verband met de beschikbaarheid van de door de lidstaten geplaatste middelen. Wanneer een artikel van het financieel reglement of van de uitvoeringsvoorschriften ervan van toepassing is op de investeringsfaciliteit, dient dit specifiek te worden vermeld.

Kortom, dit voorstel leidt tot een algehele vereenvoudiging doordat het duidelijker maakt welke bepalingen van het financieel reglement en de uitvoeringsvoorschriften ervan van toepassing zijn en welke bepalingen specifiek zijn voor het 11e EOF. Dit voorstel bevat minder dan de helft van het aantal artikelen in vergelijking met het financieel reglement van het 10e EOF.

Bij dit voorstel gaat een werkdocument van de diensten van de Commissie aan de hand waarvan een vergelijking kan worden gemaakt met het financieel reglement van het 10e EOF; het is een bondige presentatie van de bepalingen van het financieel reglement en de uitvoeringsvoorschriften ervan die van toepassing zijn op het 11e EOF. In dit vergelijkende overzicht zijn de bepalingen van het financieel reglement en de uitvoeringsvoorschriften ervan die niet van toepassing zijn, doorgestreept.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting. Het 11e EOF is niet opgenomen in de EU-begroting en de financiële middelen zijn vastgesteld in het interne akkoord. Deze middelen zullen weliswaar ten uitvoer worden gelegd volgens het financieel reglement voor het 11e EOF, maar de vaststelling zelf van dat reglement heeft geen financiële gevolgen.