Toelichting bij COM(2013)663 - Overgangsmaatregelen voor het beheer van het EOF tussen 1 januari 2014 en de inwerkingtreding van het elfde EOF

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Krachtens artikel 1, lid 5, van het Intern Akkoord van het tiende EOF mogen de middelen van het tiende EOF niet worden vastgelegd na 31 december 2013, tenzij de Raad met eenparigheid van stemmen en op voorstel van de Commissie anders besluit.

Het Intern Akkoord tot oprichting van het elfde Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) werd door de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, in juni 2013 goedgekeurd. Dit Intern Akkoord treedt pas in werking na de bekrachtiging ervan door alle lidstaten. Die procedure zal wellicht niet voor januari 2014 worden afgerond.

Daarom stelt de Commissie overgangsmaatregelen voor (overbruggingsfaciliteit) om ervoor te zorgen dat fondsen voor samenwerking met de staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan en met de landen en gebieden overzee, en de fondsen voor ondersteunende uitgaven, beschikbaar blijven tussen januari 2014 en de inwerkingtreding van het Intern Akkoord tot oprichting van het elfde EOF. Deze faciliteit wordt gefinancierd uit saldi en geannuleerde middelen van het 10e EOF en van eerdere EOF's.

Er wordt eveneens voorgesteld dat de in het kader van deze overbruggingsfaciliteit vastgelegde middelen worden geboekt ten laste van het elfde EOF, zodat zij geen bijkomende middelen vormen voor het elfde EOF, en dat de nodige maatregelen zo snel mogelijk worden goedgekeurd voor het operationele en financiƫle beheer van deze overbruggingsfaciliteit.

Daarom stelt de Commissie voor dat de Raad het bijgevoegde besluit goedkeurt.