Toelichting bij COM(2013)763 - Uitvoeringsbesluit Raad tot goedkeuring van de actualisering van het macro-economische aanpassingsprogramma van Portugal

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 17 mei 2011 heeft de Raad Portugal, op verzoek van Portugal zelf, financiƫle bijstand verleend (Uitvoeringsbesluit 2011/344/EU van de Raad) ter ondersteuning van een krachtig economisch en hervormingsprogramma dat erop gericht is het vertrouwen te herstellen, de economie wederom op een duurzaam groeipad te brengen en de financiƫle stabiliteit in Portugal, de eurozone en de EU te vrijwaren.

In lijn met artikel 3, lid 10, van Besluit 2011/344/EU heeft de Commissie samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en in samenspraak met de Europese Centrale Bank (ECB) de gecombineerde achtste en negende toetsingen verricht om te beoordelen welke vooruitgang bij de uitvoering van de overeengekomen maatregelen zijn gemaakt, hoe doeltreffend deze zijn en welke economische en sociale impact zij hebben.

Rekening houdend met nieuwe informatie, heeft de Commissie bij voorstel [referentie invoegen] voorgesteld Besluit 2011/344/EU te wijzigen.

Een bijkomend besluit is noodzakelijk na de inwerkingtreding van het 'twopack' (meer bepaald Verordening (EU) nr. 472/2013), dat eveneens oplegt hoe de beleidsvoorwaarden waarop een economische aanpassingsprogramma steunt, moeten worden gewijzigd. Verordening (EU) nr. 472/2013) geldt voor bestaande macro-economische aanpassingsprogramma's die vanaf de inwerkingtreding van de verordening ingevoerd zijn, waardoor derhalve bij aanpassingen de procedure van artikel 7, lid 5, moet worden gevolgd.