Toelichting bij COM(2013)775 - Opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 7/2010 - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2013)775 - Opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten en tot ... |
---|---|
bron | COM(2013)775 ![]() ![]() |
datum | 11-11-2013 |
Autonome tariefcontingenten van de Unie zijn nodig voor producten waarvan de productie in de Unie ontoereikend is om in de huidige contingentperiode in de behoeften van de EU-industrie te voorzien. Op verzoek van verschillende lidstaten is de Commissie, samen met de betrokken nationale deskundigen, nagegaan of het nodig is om voor bepaalde landbouw- en industrieproducten autonome tariefcontingenten te openen.
Op 22 december 2009 heeft de Raad Verordening (EU) nr. 7/2010 betreffende de opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten aangenomen, teneinde onder de meest gunstige voorwaarden aan de vraag naar die producten in de Unie te kunnen voldoen. Gezien de talrijke wijzigingen die ondertussen in die verordening zijn aangebracht en het transparantiebeleid van de Commissie, dient die verordening te worden vervangen door een nieuwe verordening waarvan het voorstel hierbij gaat.
Voor bepaalde producten dienen tariefcontingenten van de Unie te worden geopend in het kader waarvan passende hoeveelheden van deze producten tegen een nulrecht of tegen een lager recht dan het autonome recht van het gemeenschappelijk douanetarief kunnen worden ingevoerd zonder dat de betrokken markten worden verstoord. Bij overleg in de Groep economische tariefvraagstukken is gebleken dat de lidstaten bereid zijn contingenten te openen voor de producten waarop dit voorstel voor een verordening betrekking heeft, en dat de betrokken markten hierdoor niet worden verstoord.
Het voorstel is in overeenstemming met het beleid op het gebied van landbouw, handel, ondernemingen, ontwikkeling en buitenlandse betrekkingen. Dit voorstel gaat met name niet ten koste van landen die een preferentiële handelsovereenkomst met de EU hebben (zoals landen die voor het SAP en de ACS-regeling in aanmerking komen, kandidaat-lidstaten en mogelijke kandidaat-lidstaten).
Inhoudsopgave
De Groep economische tariefvraagstukken, die de industrie van elke lidstaat vertegenwoordigt, werd geraadpleegd. Alle vermelde contingenten zijn in overeenstemming met het in de groep bereikte akkoord.
Er is niet gewezen op mogelijk ernstige risico’s met onomkeerbare gevolgen.
Over dit voorstel zal tussen de verschillende diensten overleg plaatsvinden en het zal na goedkeuring door de Raad worden gepubliceerd.
De rechtsgrond van deze verordening van de Raad betreffende de opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten is artikel 31 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Volgens dat artikel moeten autonome tariefcontingenten op voorstel van de Commissie door de Raad met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen worden vastgesteld.
Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.
Dit pakket maatregelen is in overeenstemming met de beginselen voor de vereenvoudiging van de procedures voor de deelnemers aan het buitenlandse handelsverkeer en met de mededeling van de Commissie van 2011 inzake autonome tariefschorsingen en -contingenten (PB C 363 van 13.12.2011, blz.
6).
Derving van douanerechten ten belope van 64 900 000 EUR.