Toelichting bij COM(2014)34 - Standpunt EU aangaande wijziging besluit nr. 2/2003 Gemengd Landbouwcomité binnen de overeenkomst met Zwitserland inzake de handel in landbouwproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten (hierna 'de overeenkomst ' genoemd) is op 1 juni 2002 in werking getreden.

In 2011 hebben beide partijen bijlage 12 bij de overeenkomst aangenomen. Deze heeft betrekking op de bescherming van oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen.

Krachtens artikel 15, lid 6, van bijlage 12 bij de overeenkomst staat de werkgroep BOB's en BGA's het Gemengd Landbouwcomité (hierna 'het comité' genoemd) bij wanneer het comité daarom verzoekt.

Bij Besluit nr. 2/2003 zijn werkgroepen opgericht en zijn de mandaten van deze groepen vastgesteld.

Naar aanleiding van de goedkeuring van bijlage 12 bij de overeenkomst dient Besluit nr. 2/2003 van het comité te worden gewijzigd, met name wat de basis van de overeenkomst en het mandaat van de werkgroep BOB's en BGA's betreft.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Dit voorstel heeft louter tot doel Besluit nr. 2/2003 van het comité te wijzigen, met name wat de basis van de overeenkomst en het mandaat van de werkgroep BOB's en BGA's betreft. De tekst van het besluit van het gemengd comité is opgesteld in samenwerking met de Zwitserse autoriteiten. Er werd geen effectbeoordeling verricht.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Het besluit is gebaseerd op het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, in samenhang met artikel 218, lid 9.