Toelichting bij COM(2014)93 - Sluiten van een protocol bij de overeenkomst met Noorwegen ivm de toetreding van Kroatië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en het Koninkrijk Noorwegen (hierna 'de overeenkomst' genoemd) werd op 14 mei 1973 ondertekend in Brussel en werd op 1 juli 1973 van kracht.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de ondertekening en voorlopige toepassing van een Aanvullend Protocol bij de Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en het Koninkrijk Noorwegen om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (hierna 'het aanvullend protocol' genoemd),

Overeenkomstig de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië treedt Kroatië toe tot de gesloten of ondertekende internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

Op 24 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met de betrokken derde landen over de sluiting van de desbetreffende protocollen[1]. De onderhandelingen met Noorwegen werden succes afgesloten met de parafering van het aanvullend protocol.

Het voorgestelde aanvullend protocol maakt de Republiek Kroatië overeenkomstsluitende partij bij de overeenkomst en verbindt de EU ertoe een authentieke versie van de overeenkomst in de nieuwe officiële taal van de EU voor te leggen. Het bevat ook aanvullende concessies voor de handel in vis voor Noorwegen, gezien de toetreding van Kroatië tot de Europese Economische Ruimte.

Het aanvullend protocol werd ondertekend in Brussel op (...).

De Raad wordt verzocht om, na de instemming van het Europees Parlement, zijn goedkeuring te hechten aan de sluiting van het aanvullend protocol.