Toelichting bij JOIN(2014)10 - Beperkende maatregelen in verband met de situatie in Oekraïne

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Op 20 februari 2014 heeft de Raad in de krachtigste bewoordingen elk gebruik van geweld in Oekraïne veroordeeld. Hij heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staken van het geweld en volledige eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden. Hij heeft de Oekraïense regering opgeroepen om uiterste terughoudendheid te betrachten, en de oppositieleiders om zich te distantiëren van degenen die hun toevlucht zoeken tot radicale actie, waaronder het gebruik van geweld.

Op … februari 2014 heeft de Raad Besluit 2014/…/GBVB betreffende beperkende maatregelen in verband met de situatie in Oekraïne vastgesteld.

Besluit 2014/…/GBVB voorziet in het bevriezen van de tegoeden en economische middelen van personen die zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van de mensenrechten, geweld of inzet van buitensporige machtsmiddelen. Deze natuurlijke personen, rechtspersonen, entiteiten en lichamen worden vermeld in de bijlage bij het genoemde besluit.

Ter uitvoering van Besluit 2014/…/GBVB is verder optreden van de Unie nodig.

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie dienen daarom een voorstel te doen voor een verordening betreffende beperkende maatregelen in verband met de situatie in Oekraïne.