Toelichting bij COM(2014)102 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een protocol bij de partnerschapsovereenkomst met Rusland, om rekening te houden met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de ondertekening van een protocol bij de Overeenkomst inzake partnerschap en samenwerking waarbij een partnerschap tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Russische Federatie, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie:

i) voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige toepassing van het protocol.

Dit voorstel wordt ingediend tezamen met een:

ii) voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van het protocol namens de Europese Unie en haar lidstaten;

iii) aanbeveling voor een besluit van de Raad houdende goedkeuring van de sluiting van het protocol door de Europese Commissie, namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Overeenkomstig de Akte betreffende de voorwaarden voor de toetreding van de Republiek Kroatië wordt de toetreding van Kroatië tot door de Europese Unie en haar lidstaten gesloten of ondertekende internationale overeenkomsten geregeld door de sluiting van een protocol bij die overeenkomsten.

De Overeenkomst inzake partnerschap en samenwerking waarbij een partnerschap tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Russische Federatie, anderzijds, is op 24 juni 1994 ondertekend. De overeenkomst is op 1 december 1997 in werking getreden.

Bij een besluit van de Raad van 14 september 2012[1] werd de Commissie gemachtigd om met de betrokken derde landen onderhandelingen te openen over de sluiting van de desbetreffende protocollen. De onderhandelingen met de Russische Federatie zijn inmiddels afgerond. De Russische Federatie heeft met de tekst van het protocol ingestemd bij haar note verbale van 4 september [2013?] en de EDEO bij zijn note verbale van 24 september [2013?]. Deze uitwisseling van notes verbales kwam op verzoek van de Russische Federatie in de plaats van de parafering van het protocol.

Bij het voorgestelde protocol wordt de Republiek Kroatië als overeenkomstsluitende partij in de overeenkomst opgenomen en wordt de EU ertoe verbonden om te voorzien in de authentieke versie van de overeenkomst in de nieuwe officiële taal van de EU.

Het protocol bevat de bepaling dat de overeenkomst wordt gewijzigd na de inwerkingtreding van het Verdrag betreffende de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie op 1 juli 2013.

De overeenkomst inzake partnerschap en samenwerking met de Russische Federatie is in het bijzonder gericht op bevordering van het handelsverkeer en investeringen, met inbegrip van de handel in vervoersdiensten, en brengt voor samenwerking in verschillende sectoren een kader tot stand dat beperkt is tot algemene economische, financiële en technische samenwerking. Naast de toepasselijke procedurele rechtsgrondslagen moet het protocol derhalve door de Europese Unie ook worden ondertekend en gesloten op basis van enerzijds artikel 6, lid 2, van de Akte betreffende de voorwaarden voor de toetreding van de Republiek Kroatië en  anderzijds artikel 91, artikel 100, lid 2, artikel 207 en artikel 212 VWEU.

De Commissie is van mening dat de resultaten van de onderhandelingen aan de verwachtingen voldoen en verzoekt de Raad:

– machtiging te verlenen tot de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige toepassing van een toetredingsprotocol bij de Overeenkomst inzake partnerschap en samenwerking waarbij een partnerschap tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Russische Federatie, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.

Het Europees Parlement zal worden verzocht met het protocol in te stemmen.