Toelichting bij COM(2014)184 - Goedkeuring van de update van het macro-economisch aanpassingsprogramma voor Portugal

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 17 mei 2011 heeft de Raad Portugal, op verzoek van Portugal zelf, financiƫle bijstand verleend (Uitvoeringsbesluit 2011/344/EU van de Raad) ter ondersteuning van een krachtig economisch hervormingsprogramma dat erop gericht is het vertrouwen te herstellen, de economie wederom op een duurzaam groeipad te brengen en de financiƫle stabiliteit in Portugal, de eurozone en de EU te waarborgen.

Overeenkomstig artikel 3, lid 10, van Besluit 2011/344/EU heeft de Commissie samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en in samenspraak met de Europese Centrale Bank (ECB) voor de elfde maal getoetst welke vorderingen bij de uitvoering van de overeengekomen maatregelen zijn gemaakt, hoe doeltreffend deze zijn en welk economisch en sociaal effect ze sorteren.

In verband met nieuwe informatie heeft de Commissie bij voorstel [referentie invoegen] voorgesteld Besluit 2011/344/EU te wijzigen.

Een bijkomend besluit is noodzakelijk na de inwerkingtreding van het 'twopack' (meer bepaald Verordening (EU) nr. 472/2013), waarin eveneens is vastgelegd hoe de beleidsvoorwaarden waarop een economische aanpassingsprogramma steunt, moeten worden gewijzigd. Verordening (EU) nr. 472/2013 geldt ook voor macro-economische aanpassingsprogramma's die bij de inwerkingtreding van de verordening al lopen, zodat bij aanpassingen de procedure van artikel 7, lid 5, moet worden gevolgd.