Toelichting bij COM(2014)185 - Amendering van implementatiebesluit 2011/344/EU over het verlenen van financiële steun aan Portugal

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 17 mei 2011 heeft de Raad Portugal, op verzoek van Portugal zelf, financiële bijstand verleend (Uitvoeringsbesluit 2011/344/EU van de Raad) ter ondersteuning van een krachtig economisch hervormingsprogramma dat erop gericht is het vertrouwen te herstellen, de economie wederom op een duurzaam groeipad te brengen en de financiële stabiliteit in Portugal, de eurozone en de EU te waarborgen.

Overeenkomstig artikel 3, lid 10, van Besluit 2011/344/EU heeft de Commissie samen met het IMF en in samenspraak met de ECB voor de elfde maal getoetst welke vorderingen bij de uitvoering van de overeengekomen maatregelen zijn gemaakt, hoe doeltreffend deze zijn en welk economisch en sociaal effect ze sorteren.

Gelet op de recente economische, budgettaire en financiële ontwikkelingen en beleidsmaatregelen is de Commissie van oordeel dat in de economische beleidsvoorwaarden die aan de bijstand verbonden zijn, een aantal wijzigingen moet worden aangebracht om de doelen van het programma te verwezenlijken, zoals toegelicht in de overwegingen van de voorgestelde wijzigingen in het uitvoeringsbesluit van de Raad.

Artikel 1, lid 2, van Besluit 2011/344/EU heeft betrekking op de duur van het aanpassingsprogramma. In dat lid is bepaald dat de financiële bijstand gedurende een periode van drie jaar beschikbaar wordt gesteld. Dit betekent dat de beschikbaarheidsperiode van de financiële bijstand op 18 mei 2014 eindigt. Voor een volledige en grondige beoordeling van de vraag of aan de programmavoorwaarden is voldaan, is het van essentieel belang dat deze beoordeling wordt gebaseerd op alle informatie tot en met het eerste kwartaal van 2014. Derhalve kan het twaalfde controlebezoek in het kader van het Portugese programma niet vóór medio april 2014 van start gaan. Dit betekent evenwel dat de controle zelf plus de opstelling van de nodige documenten in slechts een paar weken afgerond zouden moeten zijn. Mogelijk is dit niet lang genoeg voor een zorgvuldige beoordeling van de vraag in hoever aan de programmavoorwaarden is voldaan. Ook bestaat er gevaar dat de termijn - de datum waarop het programma afloopt - niet wordt gehaald. In dat geval zou Portugal de laatste uitbetaling mislopen. Om dat allemaal te voorkomen, is het verstandig om de beschikbaarheidsperiode van het programma met zes weken te verlengen.

Met een dergelijk besluit krijgt de uitbetaling in het kader van het programma een voorspelbaarder karakter. Tegelijk zou het de kwaliteit van de beoordeling ten goede komen. Kortom, aangenomen wordt dat de programmadoelstellingen gebaat zijn bij een verlenging van de periode waarin de financiële bijstand beschikbaar is.