Toelichting bij COM(2014)190 - Sluiting van het protocol over vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie volgens de overeenkomst inzake visserij met Sao Tomé en Principe

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Raad heeft de Europese Commissie ertoe gemachtigd namens de Europese Unie te onderhandelen over de verlenging van het protocol bij de met de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe gesloten partnerschapsovereenkomst inzake visserij. Ter afronding van deze onderhandelingen hebben de onderhandelaars op 19 december 2013 een ontwerp voor een nieuw protocol geparafeerd. Het nieuwe protocol heeft een looptijd van vier jaar met ingang van de in artikel 14 daarvan vastgestelde datum van voorlopige toepassing, i.e. de datum van ondertekening van dit nieuwe protocol.

Het protocol bij de overeenkomst is er in de eerste plaats op gericht om, binnen de grenzen van het beschikbare overschot, vangstmogelijkheden in de wateren van Sao Tomé en Principe toe te kennen aan de vaartuigen van de Europese Unie, met inachtneming van het beste beschikbare wetenschappelijke advies en de aanbevelingen van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT – International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas). De Commissie heeft zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een door externe deskundigen uitgevoerde ex-postevaluatie van het vorige protocol.

Het doel bestaat er eveneens in om in het belang van beide partijen de samenwerking tussen de Europese Unie en de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe te verstevigen met het oog op de bevordering van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzones van Sao Tomé en Principe.

Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende visserijtakken:

– 28 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen;

– 6 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug.

Op basis daarvan stelt de Commissie voor dat de Raad, met instemming van het Parlement, de sluiting van dit nieuwe protocol bij besluit goedkeurt.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



De belanghebbende partijen zijn geraadpleegd in het kader van de evaluatie van het protocol voor de periode 2011-2014. Ook zijn in het kader van technische vergaderingen de deskundigen uit de lidstaten geraadpleegd. Uit deze raadplegingen is gebleken dat het van belang is een protocol bij de visserijovereenkomst met de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe in stand te houden.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Parallel aan de onderhavige procedure worden procedures ingeleid met betrekking tot het besluit van de Raad waarbij machtiging wordt verleend tot ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol zelf, en met betrekking tot de verordening van de Raad betreffende de verdeling van de vangstmogelijkheden over de lidstaten van de EU.

3.

Gevolgen voor de begroting



De jaarlijkse financiële tegenprestatie van 710 000 EUR voor de eerste drie jaar en 675 000 EUR voor het vierde jaar is gebaseerd op een met een referentietonnage van 7 000 ton overeenstemmend bedrag van 385 000 EUR voor de eerste drie jaar en van 350 000 EUR voor het vierde jaar voor de toegang tot de visserijzone van Sao Tomé en Principe en b) steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe ten bedrage van 325 000 EUR. Deze steun is in overeenstemming met de doelstellingen van het nationale visserijbeleid, en meer bepaald met de behoeften van de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe op het gebied van steun voor de ambachtelijke visserij en bestrijding van illegale visserij.