Toelichting bij COM(2014)362 - Onderwerpen van een reeks psychoactieve stoffen aan controlemaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Besluit 2005/387/JBZ van de Raad inzake de uitwisseling van informatie, de risicobeoordeling en de controle ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen[1] voorziet in een driestappenprocedure waardoor een nieuwe psychoactieve stof in de Unie aan controlemaatregelen kan worden onderworpen.

Op 28 januari 2014 heeft de Raad overeenkomstig artikel 6, lid 1, van bovengenoemd besluit van de Raad verzocht om een beoordeling van de risico’s die voortvloeien uit het gebruik of de vervaardiging van of de handel in de nieuwe psychoactieve stoffen 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV en methoxetamine, de betrokkenheid van de georganiseerde criminaliteit en de mogelijke gevolgen van controlemaatregelen die ten aanzien van die stoffen worden ingevoerd.

De risico’s van 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV en methoxetamine zijn beoordeeld door het wetenschappelijk comité van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA), dat optrad overeenkomstig de bepalingen van artikel 6, leden 2, 3 en 4, van het besluit van de Raad. Op 23 april 2014 heeft de voorzitter van het wetenschappelijk comité het verslag van de risicobeoordeling bij de Commissie en de Raad ingediend.

De belangrijkste resultaten van de risicobeoordeling zijn:

· 25I-NBOMe is een derivaat van 2C-I, een bekend synthetisch derivaat van fenethylamine met stimulerende en hallucinogene eigenschappen, dat in 2003 aan een risicobeoordeling en controlemaatregelen is onderworpen. De stof is zeker sinds mei 2012 op de drugsmarkt in de EU verkrijgbaar en is in 23 lidstaten en in Noorwegen aangetroffen. Er zijn vier sterfgevallen geregistreerd in drie lidstaten waarbij sprake was van een verband met 25I-NBOMe. Ernstige toxiciteit in verband met het gebruik ervan is gerapporteerd in vier lidstaten, die 32 niet-dodelijke intoxicaties hebben gemeld. Volgens informatie die is verkregen uit in beslag genomen en verzamelde monsters zou 25I-NBOMe op de illegale markt worden verkocht als lsd.

· AH-7921 is een structureel atypisch opioïde analgeticum, dat zeker sinds juli 2012 in de EU verkrijgbaar is en in acht lidstaten en in Noorwegen is aangetroffen. Er zijn 15 sterfgevallen met AH-7921 in verband gebracht, die zich alle in een kort tijdsbestek, namelijk tussen december 2012 en september 2013, hebben voorgedaan. Ernstige toxiciteit is gemeld door één lidstaat, waar zich zes niet-dodelijke intoxicaties hebben voorgedaan. Kennelijk wordt AH-7921 sinds 2011 door internetdealers te koop aangeboden als “onderzoeksstof” of “legaal opioïde”.

· MDPV is een synthetisch derivaat met ringsubstitutie van cathinon, dat chemisch verwant is aan pyrovaleron; deze beide stoffen zijn aan controle onderworpen uit hoofde van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake psychotrope stoffen van 1971. Er zijn in acht lidstaten en in Noorwegen tussen september 2009 en augustus 2013 108 sterfgevallen geregistreerd waarbij MDPV in post mortem genomen biologische monsters is aangetroffen of deze stof met de doodsoorzaak in verband us gebracht. Acht lidstaten hebben in totaal 525 niet-dodelijke intoxicaties gemeld die met MDPV in verband worden gebracht. MDPV is al sinds 2008 op de drugsmarkt in de EU aanwezig. Hoeveelheden MDVP van meerdere kilogrammen zijn in 27 lidstaten en in Noorwegen en Turkije in beslag genomen. MDVP wordt doorgaans als zodanig verkocht en is in ruime mate verkrijgbaar bij internetleveranciers en ‑handelaars, headshops en straatdealers.

· Methoxetamine behoort tot de arylcyclohexylaminen en is chemisch verwant aan ketamine en fencyclidine (PCP). Methoxetamine heeft net als ketamine en PCP dissociatieve eigenschappen. Zes lidstaten hebben circa twintig sterfgevallen gemeld waarbij de stof in post mortem genomen monsters werd aangetroffen. Alleen of in combinatie met andere stoffen is methoxetamine door vijf lidstaten ook aangetroffen bij twintig niet-dodelijke intoxicaties. 23 lidstaten en Turkije en Noorwegen hebben sinds november 2010 gemeld dat zij methoxetamine hebben aangetroffen. Methoxetamine wordt volgens de beschikbare informatie als zodanig verkocht en gebruikt, maar ook als “legale” vervanger voor ketamine verkocht door internethandelaars, headshops en straatdealers.

Overeenkomstig artikel 8, lid 1, van Besluit 2005/387/JBZ van de Raad moet de Commissie binnen zes weken na de datum van ontvangst van het risicobeoordelingsverslag bij de Raad een initiatief indienen om de nieuwe psychoactieve stoffen in de hele Unie aan controlemaatregelen te laten onderwerpen, of een verslag voorleggen waarin wordt uiteengezet waarom zij een dergelijk initiatief niet nodig acht.

Hoewel de wetenschappelijke gegevens betreffende de algemene risico’s van 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV en methoxetamine in dit stadium nog beperkt zijn, is de Commissie van mening dat er aanleiding is om de stof in de Unie aan controlemaatregelen te onderwerpen. De voornaamste reden is dat volgens de informatie in de risicobeoordelingsverslagen de acute toxiciteit van 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV en methoxetamine zodanig is dat deze stoffen ernstige schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van de gebruikers. Bovendien worden de risico’s vergroot door het feit dat deze stoffen in sommige gevallen onbewust door sommige gebruikers zouden worden gebruikt samen met of in de plaats van andere stimulantia.

1.

Doel van het voorstel



Dit voorstel voor een besluit van de Raad heeft tot doel de lidstaten op te roepen om 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV en methoxetamine te onderwerpen aan de controlemaatregelen en strafrechtelijke sancties waarin hun wetgeving voorziet overeenkomstig hun verplichtingen uit hoofde van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake psychotrope stoffen van 1971.