Toelichting bij COM(2014)379 - Wijziging van Verordening 184/2005 over statistiek inzake betalingsbalans, handel in diensten en buitenlandse investeringen wat betreft de bevoegdheden van de Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

In het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) wordt een onderscheid gemaakt tussen bevoegdheden die op grond van artikel 290, lid 1, VWEU aan de Commissie kunnen worden overgedragen om niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking vast te stellen ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van een bepaalde wetgevingshandeling ("gedelegeerde handelingen"), en de uitvoeringsbevoegdheden die op grond van artikel 291, lid 2, VWEU aan de Commissie worden toegekend indien het nodig is dat juridisch bindende handelingen van de Unie volgens eenvormige voorwaarden worden uitgevoerd ("uitvoeringshandelingen").

De Commissie heeft met betrekking tot Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren[1], toegezegd[2] de wetgevingshandelingen die momenteel verwijzingen naar de regelgevingsprocedure met toetsing bevatten, te bezien in het licht van de in het Verdrag vastgelegde criteria.

Het algemene doel bestaat erin tegen het eind van de zevende zittingsperiode van het Parlement (juni 2014) alle bepalingen die naar de regelgevingsprocedure met toetsing verwijzen, uit alle rechtsinstrumenten te hebben verwijderd.

In de context van de aanpassing van Verordening (EG) nr. 184/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 12 januari 2005 betreffende de communautaire statistiek inzake de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen[3] aan de nieuwe voorschriften van het VWEU, moet in de momenteel bij die verordening aan de Commissie toegekende uitvoeringsbevoegdheden worden voorzien door aan de Commissie de bevoegdheid toe te kennen om gedelegeerde handelingen en/of uitvoeringshandelingen vast te stellen.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling


EN

De Vergadering van directeuren inzake macro-economische statistieken, de Werkgroep betalingsbalansen en het Betalingsbalanscomité zijn geraadpleegd.

Een effectbeoordeling was niet noodzakelijk.

2.

Juridische elementen van het voorstel



·

Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)



Het doel van dit voorstel is Verordening (EG) nr. 184/2005 te wijzigen om deze in overeenstemming te brengen met het nieuwe institutionele kader.

Het doel is met name vast te stellen welke bevoegdheden aan de Commissie zijn toegekend en welke procedure moet worden gevolgd bij de vaststelling van maatregelen op grond van deze bevoegdheden.

Er wordt voorgesteld dat aan de Commissie de bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen wordt toegekend wanneer wegens economische of technische veranderingen gegevensvereisten moeten worden bijgewerkt, met inbegrip van indieningstermijnen en herzieningen, uitbreidingen en stopzettingen van gegevensstromen als bedoeld in bijlage I, en wanneer de definities moeten worden bijgewerkt die zijn vermeld in bijlage II.

Daarnaast zijn voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 184/2005 wat de verslaglegging over de kwaliteit betreft, eenvormige voorwaarden noodzakelijk. Derhalve wordt voorgesteld om aan de Commissie in overeenstemming met de onderzoeksprocedure van artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 uitvoeringsbevoegdheden toe te kennen met het oog op de vaststelling van gemeenschappelijke kwaliteitsnormen en harmonisatie van de inhoud en de frequentie van de kwaliteitsrapporten.

· Het stroomlijnen van het Europees statistisch systeem

Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 betreffende de Europese statistiek[4] definieert het Europees statistisch systeem (ESS) als 'het partnerschap tussen de statistische instantie van de Unie, te weten de Commissie (Eurostat), en de nationale instituten voor de statistiek (NSI) en andere nationale instanties die in elke lidstaat voor de ontwikkeling, productie en verspreiding van Europese statistieken verantwoordelijk zijn'.

Het bij artikel 7 van Verordening (EG) nr. 223/2009 opgerichte Comité voor het Europees statistisch systeem (ESS-comité) wordt gezien als het overkoepelende comité binnen het ESS. Het ondersteunt de Commissie bij de uitoefening van haar uitvoeringsbevoegdheden op bepaalde statistische gebieden. De betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen zijn hiervan uitgesloten.

Op deze gebieden wordt de Commissie krachtens artikel 11 van Verordening (EG) nr. 184/2005 bijgestaan door het Betalingsbalanscomité.

De Commissie stelt met het oog op een verbetering van de coördinatie en het partnerschap een nieuwe, duidelijk piramidevormige ESS-structuur voor, met het ESS-comité als hoogste strategische orgaan. Een aspect van deze stroomlijning is dat alle comitologiebevoegdheden aan het ESS-comité toevallen. Het ESS-comité onderschreef deze nieuwe benadering in februari 2012[5].

Derhalve wordt tevens voorgesteld Verordening (EG) nr. 184/2005 aldus te wijzigen dat de verwijzingen naar het Betalingsbalanscomité worden vervangen door een verwijzing naar het ESS-comité.

·

Rechtsgrondslag



Artikel 338, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

·

Keuze van instrumenten



Verordening van het Europees Parlement en de Raad.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de EU.

4.

Aanvullende informatie



Geen

·

Europese Economische Ruimte



De voorgestelde maatregel betreft een onderwerp dat onder de EER-overeenkomst valt en moet daarom worden uitgebreid tot de Europese Economische Ruimte.