Toelichting bij COM(2014)438 - EU-standpunt in de Ledenraad van de Internationale Olijfolieraad ten aanzien van de verlenging van de Internationale Overeenkomst van 2005 voor olijfolie en tafelolijven

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Internationale Overeenkomst van 2005 voor olijfolie en tafelolijven verstrijkt op 31 december 2014, tenzij de Ledenraad van de Internationale Olijfolieraad (IOR) overeenkomstig het bepaalde in artikel 47, leden 1 en 2, van de overeenkomst beslist om deze te verlengen.

Deze Internationale Overeenkomst van 2005 voor olijfolie en tafelolijven bevordert de internationale samenwerking en draagt bij tot de ontwikkeling en de stabiliteit van de markten voor het betrokken product, alsook tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de Unie op het gebied van het handelsbeleid en het landbouwbeleid.

In september 2013 heeft de Raad van de EU de Commissie een onderhandelingsmandaat verleend waarbij de Commissie werd gemachtigd om namens de EU onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van een nieuwe internationale overeenkomst voor olijfolie en tafelolijven (COM(2013)646 final van 19 september 2013.

De onderhandelingen over de verlenging van de overeenkomst zijn aan de gang. Gezien de stand van de besprekingen zullen de onderhandelingen niet zoals gepland kunnen worden afgesloten vóór eind december 2014, wanneer de huidige overeenkomst verstrijkt.

Volgens de nieuwe overeenkomst zal de Europese Unie bijdragen aan de begroting van de IOR. Die bijdrage is opgenomen in artikel 05 06 01 van de EU-begroting (internationale landbouwovereenkomsten).

2. VOORSTEL

Gelet op het bovenstaande stelt de Commissie het volgende voor:

Dat de Raad de Commissie overeenkomstig artikel 43, lid 2, en artikel 218, lid 9, VWEU machtigt om in de Ledenraad van de IOR een verlenging van de bestaande overeenkomst met een jaar aan te vragen en vóór deze verlenging te stemmen als deze in de agenda van de Ledenraad van de IOR wordt opgenomen.