Toelichting bij COM(2014)480 - Ondertekening en voorlopige toepassing van het toetredingsprotocol tot de partnerschapsovereenkomst met Indonesië in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de ondertekening van het protocol betreffende de toetreding tot de kaderovereenkomst inzake een breed partnerschap en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Indonesië, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (hierna 'het protocol' genoemd).

Overeenkomstig zijn toetredingsakte zal Kroatië toetreden tot de gesloten of ondertekende internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

De kaderovereenkomst inzake een breed partnerschap en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Indonesië, anderzijds (hierna 'de overeenkomst' genoemd), werd op 9 november 2009 in Jakarta ondertekend en is op 1 mei 2014 in werking getreden.

Bij een besluit van de Raad van 14 september 2012[1] werd de Commissie gemachtigd om met de betrokken derde landen onderhandelingen te openen over de sluiting van de desbetreffende protocollen. De onderhandelingen met Indonesië zijn met succes afgerond.

Bij het voorgestelde protocol wordt de Republiek Kroatië als overeenkomstsluitende partij in de overeenkomst opgenomen. De teksten van de overeenkomst en de slotakte in de Kroatische taal zijn aan dit protocol gehecht en worden authentiek onder dezelfde voorwaarden als de andere taalversies van de overeenkomst.

Vanaf de datum van ondertekening is het protocol voorlopig van toepassing.

De Commissie meent dat de resultaten van de onderhandelingen aanvaardbaar zijn en verzoekt de Raad haar te machtigen tot ondertekening, namens de Europese Unie, en voorlopige toepassing van het protocol.