Toelichting bij COM(2014)582 - Ondertekening protocol bij de Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht met Marokko ivm de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds (hierna 'de Overeenkomst' genoemd), is op 26 februari 1996 ondertekend en op 1 maart 2000 in werking getreden.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de sluiting en de voorlopige toepassing van een protocol bij de Overeenkomst (hierna 'het protocol' genoemd) om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.

Overeenkomstig zijn toetredingsakte zal Kroatië toetreden tot de gesloten of ondertekende internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

Op 14 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met de betrokken derde landen onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van de desbetreffende protocollen. De onderhandelingen met Marokko zijn succesvol afgesloten met de parafering van het protocol.

Bij het voorgestelde protocol wordt de Republiek Kroatië als overeenkomstsluitende partij in de Overeenkomst opgenomen en wordt de EU ertoe verbonden om te voorzien in de authentieke versie van de Overeenkomst in de nieuwe officiële taal van de EU.

De Commissie acht de resultaten van de onderhandelingen bevredigend en verzoekt de Raad zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand besluit waarbij machtiging wordt verleend tot ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol.