Toelichting bij COM(2014)583 - Sluiting protocol bij associatie-overeenkomst met Marokko ivm de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds (hierna 'de Overeenkomst' genoemd), is op 26 februari 1996 ondertekend en op 1 maart 2000 in werking getreden.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de sluiting van een protocol bij de Overeenkomst om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (hierna ' het protocol ' genoemd).

Overeenkomstig zijn toetredingsakte zal Kroatië toetreden tot de gesloten of ondertekende internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

Op 14 september 2012[1] heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met de betrokken derde landen onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van het desbetreffende protocollen. De onderhandelingen met Marokko zijn succesvol afgesloten met de parafering van het protocol.

De Commissie is van mening dat het resultaat van de onderhandelingen bevredigend is en verzoekt de Raad zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand besluit betreffende de sluiting van het protocol nadat het Europees Parlement hiervoor zijn instemming heeft verleend.