Toelichting bij COM(2014)690 - Standpunt EU in de Ledenraad van de Internationale Olijfraad ten aanzien van de toetreding van nieuwe leden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Overeenkomstig artikel 40 van de Internationale Overeenkomst van 2005 voor olijfolie en tafelolijven (hierna: 'de overeenkomst') tot oprichting van de Internationale Olijfraad (IOR) kan elke staat tot die overeenkomst toetreden onder de door de Ledenraad van die organisatie vastgestelde voorwaarden.

De overeenkomst verstrijkt op 31 december 2014 en naar verwachting wordt vóór die datum een besluit over de verlenging ervan genomen. In het licht daarvan is de Commissie bij Besluit 2014/664/EU van de Raad gemachtigd om namens de Europese Unie te verzoeken om en te stemmen voor een verlenging van de bestaande overeenkomst met een jaar. De leden van de IOR voeren sinds 2013 onderhandelingen over de herziening van de overeenkomst. In deze context heeft de Raad de Commissie op 19 november 2013 gemachtigd om namens de Europese Unie te onderhandelen over een volgende en wezenlijk vernieuwde overeenkomst die rekening houdt met de economische, technische en commerciële ontwikkelingen in de olijfsector.

Overeenkomstig het onderhandelingsmandaat van de Raad heeft de Unie een voorstel voor de herziening van de overeenkomst bij de IOR ingediend. Dit voorstel omvat tevens bepalingen met betrekking tot een uitbreiding van de organisatie om nieuwe leden te verwelkomen, waaronder zowel uitvoer- als invoerlanden, en bepalingen inzake de herziening van de aandelen (artikel 8 van de huidige overeenkomst).

De Ledenraad van de IOR beslist over de mogelijke toetreding van nieuwe leden tot de overeenkomst op basis van artikel 40 'Toetreding' en artikel 8 'Aandelen' van de overeenkomst. In het kader van de lopende onderhandelingen zullen deze artikelen worden herschreven en zullen voor het raamwerk voor de toekomstige IOR nieuwe doelen en een nieuwe bestuursvorm worden bepaald. Onder deze omstandigheden moet de nieuwe overeenkomst in werking treden alvorens de IOR over de toetredingen tot de organisatie kan beslissen.