Toelichting bij COM(2014)543 - Standpunt EU over de vaststelling van een lijst van vijftien scheidsrechters voor het Protocol betreffende culturele samenwerking bij de Vrijhandelsovereenkomst met Korea

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds[1], is sinds juli 2011 voorlopig toegepast. In het Protocol betreffende culturele samenwerking (hierna 'het protocol' genoemd), dat in het kader van de vrijhandelsovereenkomst door de partijen is gesloten, is een kader vastgesteld waarbinnen de partijen samenwerken om de uitwisseling van culturele activiteiten, goederen en diensten, onder meer in de audiovisuele sector, te vergemakkelijken en de voorwaarden voor dergelijke uitwisselingen te verbeteren.

In afwijking van de institutionele bepalingen van de vrijhandelsovereenkomst is het Handelscomité niet bevoegd voor het protocol. In plaats daarvan vervult het Comité voor culturele samenwerking, dat in het kader van het protocol is opgericht en uit hoge ambtenaren van elk van beide partijen bestaat, alle functies van het Handelscomité ten aanzien van het protocol, voor zover die functies voor de uitvoering van het protocol van belang zijn. Het Comité voor culturele samenwerking is op 5 december 2013 in Brussel voor het eerst bijeengekomen en de partijen hebben bij die gelegenheid informatie uitgewisseld over hun respectieve wettelijke kaders en culturele activiteiten.

Met het protocol zijn de partijen onder andere overeengekomen om een arbitragepanel van vijftien personen in te stellen die bereid en in staat zijn in geval van geschillen tussen de partijen als scheidsrechter op te treden. Elk van beide partijen moet vijf personen voorstellen die als scheidsrechter kunnen optreden. De partijen moeten in onderling overleg bovendien vijf personen kiezen die geen onderdaan van een van de partijen zijn en als voorzitter van het arbitragepanel kunnen fungeren.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



De lidstaten zijn bij verschillende gelegenheden geraadpleegd via het Comité culturele zaken van de Raad om mogelijke scheidsrechters voor de beslechting van geschillen in het kader van het protocol aan te wijzen. Na de oproep aan de leden van het Comité culturele zaken zijn op 30 juli 2013 zeven namen voor de EU-scheidsrechters voorgesteld.

Op 7 april 2014 heeft de Europese Commissie de lijst van Koreaanse scheidsrechters ontvangen.

Na overleg met de EU-delegaties bij de OESO en de Unesco (Parijs) en de VN (Genève), alsook met de Koreaanse partij is de lijst van niet-EU en niet-Koreaanse scheidsrechters opgesteld.

De scheidsrechters zijn geselecteerd op basis van de volgende criteria:

– onafhankelijkheid: niet verbonden aan de regering van een van de partijen, in staat zijn om op persoonlijke titel op te treden zonder instructies van enige organisatie of regering aan te nemen betreffende het onderwerp van het geschil. Leden van regeringen van partijen en ambtenaren van instellingen van de Unie mogen niet als onafhankelijk worden beschouwd;

– naleving van de gedragscode voor leden van arbitragepanels en bemiddelaars (bijlage 14-C van de Vrijhandelsovereenkomst);

– een achtergrond in de internationale betrekkingen en/of een diploma in het internationale recht;

– indien mogelijk ervaring op het gebied van culturele en audiovisuele zaken, idealiter ook in een internationale context;

– indien mogelijk ervaring als scheidsrechter in internationale handelsaangelegenheden.

2.

Juridische elementen van het voorstel



De procedure voor de instelling van het arbitragepanel is vastgelegd in artikel 3 bis van het protocol. De vereiste stappen zijn genomen, zoals hierboven nader beschreven.

Zoals in artikel 3 bis, onder c), van het protocol is bepaald stelt "het Comité voor culturele samenwerking [...] een lijst van vijftien personen op die bereid en in staat zijn om als scheidsrechter op te treden". Overeenkomstig artikel 11 van het reglement van orde van het Comité voor culturele samenwerking stelt het Comité het besluit tot vaststelling van de lijst van vijftien scheidsrechters in onderlinge overeenstemming tussen de partijen vast (zie het ontwerp hieronder).

Daartoe is een besluit van de Raad nodig over het in te nemen standpunt van de Europese Unie betreffende de vaststelling van een lijst van vijftien scheidsrechters voor het protocol overeenkomstig artikel 6 van Besluit 2011/265/EU van de Raad.

3.

Gevolgen voor de begroting



N.v.t.

4.

Facultatieve elementen



N.v.t.