Toelichting bij COM(2015)18 - Standpunt EU in het Gemengd Comité van de EER over een wijziging van het reglement van orde van het Gemengd Comité van de EER (Uitbreiding met Kroatië)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité van de EER (in de bijlage bij het voorstel voor een besluit van de Raad) strekt ertoe het reglement van orde van het Gemengd Comité van de EER te wijzigen, rekening houdend met de Overeenkomst betreffende de deelname van de Republiek Kroatië aan de Europese Economische Ruimte (hierna 'EER-uitbreidingsovereenkomst 2014' genoemd), die op 11 april 2014 in Brussel is ondertekend.

De EER-uitbreidingsovereenkomst 2014 is sinds 12 april 2014 voorlopig van toepassing op de ondertekenaars.

De EER-uitbreidingsovereenkomst 2014 wijzigt artikel 129, lid 1, van de EER-overeenkomst en beoogt het Kroatisch toe te voegen aan de lijst van talen van de EER-overeenkomst.

Het reglement van orde van het Gemengd Comité van de EER, dat is vastgesteld bij Besluit nr. 1/1994 van het Gemengd Comité van de EER van 8 februari 1994 en is gewijzigd bij Besluit nr. 24/2005 van het Gemengd Comité van de EER van 8 februari 2005[1] dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd.

Het besluit van het Gemengd Comité van de EER moet voorlopig van toepassing zijn in afwachting van de inwerkingtreding van de EER-uitbreidingsovereenkomst 2014.

1.

Juridische elementen van het voorstel



Krachtens artikel 1, lid 3, onder b), eerste streepje, van Verordening (EG) nr. 2894/94 van de Raad houdende bepaalde wijzen van toepassing van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte besluit de Raad voor het bepalen van het standpunt van de Unie over andere besluiten van het Gemengd Comité van de EER dan die welke een uitbreiding van rechtsinstrumenten van de Unie tot de EER behelzen, met eenvoudige meerderheid van stemmen, wanneer het overwogen besluit van het Gemengd Comité van de EER betrekking heeft op zijn reglement van orde of op een procedurekwestie.

De Commissie legt het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité van de EER voor aan de Raad met het oog op vaststelling van het standpunt van de Unie. De Commissie hoopt dit standpunt zo spoedig mogelijk in het Gemengd Comité van de EER te kunnen uiteenzetten.