Toelichting bij JOIN(2015)1 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 208/2014 betreffende beperkende maatregelen tegen bepaalde personen, entiteiten en lichamen in het licht van de situatie in Oekraïne

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Verordening (EU) nr. 208/2014 van de Raad van 5 maart 2014 betreffende beperkende maatregelen tegen bepaalde personen, entiteiten en lichamen in het licht van de situatie in Oekraïne1, geeft uitvoering aan bepaalde, in Besluit 2014/119/GBVB vastgestelde maatregelen en voorziet in de bevriezing van de tegoeden en economische middelen van bepaalde personen die als verantwoordelijk geïdentificeerd zijn voor het verduisteren van Oekraïense overheidsmiddelen en personen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in Oekraïne, en natuurlijke personen of rechtspersonen, entiteiten of lichamen die banden hebben met hen.

2. De Raad staat op het punt een besluit goed te keuren tot wijziging van Besluit 2014/119/GBVB om de criteria nader te omschrijven voor de aanwijzing van personen wier tegoeden worden bevroren omdat zij verantwoordelijk zijn voor het verduisteren van Oekraïense overheidsmiddelen en voor schendingen van de mensenrechten.

3. Om deze nieuwe criteria te kunnen toepassen, is verder optreden van de Unie nodig.

4. De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie moeten een voorstel doen voor een verordening tot wijziging van Verordening (EU) nr. 208/2014.