Toelichting bij COM(2015)197 - Standpunt EU in het krachtens de associatieovereenkomst met Moldavië ingestelde subcomité Handel en duurzame ontwikkeling

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Bijgaand voorstel is het rechtsinstrument voor de goedkeuring van het door de Unie in te nemen standpunt in het krachtens de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Moldavië, anderzijds (hierna 'de overeenkomst' genoemd), ingestelde subcomité Handel en duurzame ontwikkeling, met betrekking tot de goedkeuring van respectievelijk het reglement van orde van het subcomité Handel en duurzame ontwikkeling, en de lijst van personen die bereid en in staat zijn om als deskundigen op te treden in het kader van panelprocedures betreffende handel en duurzame ontwikkeling.

De Raad heeft op 16 juni 2014 zijn besluit1 vastgesteld betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, van de overeenkomst en de voorlopige toepassing van enkele bepalingen van de overeenkomst, met inbegrip van het onderdeel betreffende de diepe en brede vrijhandelsruimte (DCFTA – Deep and Comprehensive Free Trade Area). Daarna is de overeenkomst op 27 juni 2014 in Brussel ondertekend.

De Republiek Moldavië heeft de overeenkomst op 2 juli 2014 geratificeerd en evenals de Europese Unie de vereiste kennisgevingsprocedure diezelfde maand voltooid. Overeenkomstig artikel 464 van de overeenkomst worden sommige bepalingen (zoals nader bepaald in artikel 3 van Besluit 2014/492/EU van de Raad) dan ook met ingang van 1 september 2014 op voorlopige basis toegepast, in afwachting van ratificatie door de lidstaten van de EU.

Bij deze overeenkomst is een specifiek subcomité Handel en duurzame ontwikkeling ingesteld, dat toezicht houdt op de tenuitvoerlegging van het DCFTA-hoofdstuk betreffende handel en duurzame ontwikkeling. Overeenkomstig artikel 376 van de overeenkomst dient het subcomité zijn reglement van orde vast te stellen. Voorts dient dit subcomité overeenkomstig artikel 379 van de overeenkomst op zijn eerste bijeenkomst een lijst van personen goed te keuren die als deskundigen zullen optreden in het kader van panelprocedures betreffende handel en duurzame ontwikkeling. De eerste bijeenkomst van dat subcomité zal naar verwachting in juni of juli 2015 plaatsvinden.

2. RESULTATEN VAN DE ONDERHANDELINGEN

Overeenkomstig artikel 376 van de overeenkomst hebben de Commissie, die optreedt namens de Unie, en de regering van de Republiek Moldavië onderhandeld over het reglement van orde van het subcomité Handel en duurzame ontwikkeling. Het ontwerpreglement van orde geeft blijk van de intentie om het te baseren op het door het Associatiecomité aangenomen reglement van orde.

Voorts hebben de Commissie, die optreedt namens de Unie, en de regering van de Republiek Moldavië overeenkomstig artikel 379 van de overeenkomst onderhandeld over een lijst van personen die bereid en in staat zijn om als deskundigen op te treden in het kader van panelprocedures betreffende handel en duurzame ontwikkeling. Deze lijst dient op de eerste bijeenkomst van het subcomité te worden goedgekeurd. De lijst bestaat uit zeven kandidaat-deskundigen uit de EU, vijf kandidaat-deskundigen uit de Republiek Moldavië en vijf onderdanen van derde landen die kandidaat-voorzitters zijn.

3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, in samenhang met artikel 218, lid 9, vormt de rechtsgrondslag voor de goedkeuring van het door de Unie in te nemen standpunt in de krachtens de associatieovereenkomst tussen de EU en de Republiek Moldavië ingestelde comités of subcomités.

In het licht van de bovengenoemde resultaten van de onderhandelingen stelt de Europese Commissie voor, op basis van artikel 207, lid 4, en artikel 218, lid 9, van het VWEU, dat de Raad het besluit vaststelt tot goedkeuring van het door de Unie in te nemen standpunt in het subcomité Handel en duurzame ontwikkeling EU-Republiek Moldavië.