Toelichting bij COM(2015)380 - Wijziging van Verordening 866/2004 inzake een regeling op grond van de Toetredingsakte inzake onder kwaliteitsregelingen vallende landbouwproducten en levensmiddelen (Cyprus)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Bij Verordening (EG) nr. 866/2004 van de Raad (de groenelijnverordening) zijn speciale regels vastgesteld voor goederen, diensten en personen die de lijn overschrijden tussen de zones van de Republiek Cyprus waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, en de zones waar dat wel het geval is.

Bij Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad zijn kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen vastgesteld die gunstig kunnen zijn voor de desbetreffende producten wanneer ze in de Unie in de handel worden gebracht.

Met deze wijziging wordt de manier vastgelegd waarop, in afwachting van de hereniging van Cyprus, het controlemechanisme voor goederen die onder Verordening (EU) nr. 1151/2012 vallen en waarvoor het geografische toepassingsgebied zones van de Republiek Cyprus omvat waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, zou worden toegepast in de genoemde zones.

Deze wijziging betreft vooralsnog enkel Halloumi/Hellim-kaas, waarvoor de Commissie een aanvraag tot registratie als beschermde oorsprongsbenaming heeft ontvangen. Daartoe houdt deze wijziging rekening met en is ze gebaseerd op de consensus over een tijdelijke oplossing voor Halloumi/Hellim-kaas, die moet worden toegepast in afwachting van de hereniging van Cyprus en werd bereikt onder leiding van voorzitter Juncker tijdens zijn bezoek aan Cyprus op 16 juli 2015 1 . Deze wijziging is echter ook van toepassing op mogelijke andere toekomstige aanvragen om namen te registreren in het kader van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van producten waarvoor het geografische toepassingsgebied zones van de Republiek Cyprus omvat waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



De Commissie heeft de regering van de Republiek Cyprus geraadpleegd en heeft van talrijke belanghebbenden input ontvangen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



In de verordening wordt vastgesteld dat voor goederen met een naam die geregistreerd is overeenkomstig Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen en waarvoor het geografische toepassingsgebied zones van de Republiek Cyprus omvat waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, een overeenkomstig artikel 39, lid 1, van die verordening opgericht controleorgaan de in dat artikel voorziene taken zal uitoefenen in die gebieden.