Toelichting bij COM(2015)420 - Standpunt EU in de Gemengde Commissie EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer" mbt wijziging van de overeenkomst inzake douanevervoer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer (hierna 'de overeenkomst' genoemd) is op 20 mei 1987 gesloten tussen de Europese Gemeenschap en de EVA-landen.

In verband met de toetreding van de Republiek Servië tot de overeenkomst dienen in de overeenkomst de Servischtalige versies van bepaalde vermeldingen te worden opgenomen. Daarnaast dienen de akten van borgtocht, waarin de partijen bij de overeenkomst worden genoemd, dienovereenkomstig te worden aangepast.

Het voorstel betreft de goedkeuring van het gemeenschappelijk standpunt van de EU over ontwerpbesluit nr..../2015 van de Gemengde Commissie EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer' tot wijziging van de overeenkomst.

Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

Er zijn geen bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

Niet van toepassing.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 15 van de overeenkomst van 20 mei 1987.

Bij de overeenkomst worden de maatregelen vastgesteld ter vereenvoudiging van het goederenverkeer tussen de Europese Unie en de Republiek IJsland, de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië, het Koninkrijk Noorwegen, de Zwitserse Bondsstaat en de Republiek Turkije.

De Republiek Servië dient een verzoek in om tot de overeenkomst toe te treden en voldoet aan de juridische, structurele en automatiseringsvoorwaarden daarvoor.

Zodra de Republiek Servië aan alle voorwaarden heeft voldaan en is uitgenodigd om partij te worden en zijn akte van toetreding heeft neergelegd, dient de overeenkomst te worden gewijzigd door de Servischtalige versies van bepaalde vermeldingen op te nemen en de nodige aanpassingen van akten van borgtocht door te voeren. Deze wijzigingen dienen te worden ingevoerd en toegepast vanaf de eerste dag dat de Republiek Servië de gemeenschappelijke regeling voor douanevervoer gebruikt.

Dit ontwerpbesluit is vooraf goedgekeurd door de Afdeling douanestatus en douanevervoer van het Comité douanewetboek en door de werkgroep EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer'.

De Commissie wordt uitgenodigd dit ontwerpbesluit via de schriftelijke procedure goed te keuren teneinde het aan de Raad voor te leggen om een gemeenschappelijk standpunt vast te stellen voor de definitieve vaststelling door de Gemengde Commissie EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer'.

Evenredigheid

Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

   De voorgestelde maatregel is de enige mogelijke.

   De voorgestelde maatregel brengt geen kosten met zich mee.

Keuze van het instrument

Voorgesteld(e) instrument(en): besluit.

Er zijn geen andere geschikte instrumenten.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Raadpleging van belanghebbenden

Raadpleging van de lidstaten met goedkeuring van ontwerpbesluit nr…./2015 van de Gemengde Commissie EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer' tot wijziging van de overeenkomst heeft plaatsgevonden in het Comité douanewetboek — Afdeling Douanestatus en douanevervoer, evenals raadpleging van de partijen bij de overeenkomst in de werkgroep EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer'.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden:



gunstig advies.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Er hoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling

De toetreding tot de overeenkomst maakt deel uit van de strategie voor de toetreding van de Republiek Servië tot de Europese Unie. De toetreding zal leiden tot aanpassing aan het 'acquis communautaire' op het gebied van het douanevervoer. De invoering van gemeenschappelijk douanevervoer in de Republiek Servië als alternatief voor de TIR-procedure zal het douanevervoer verder vereenvoudigen, de kosten verminderen en mogelijk zorgen voor een toename van de handel.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de EU.