Toelichting bij COM(2015)491 - Sluiting van de Overeenkomst inzake luchtvervoer met de VS

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Op 25 en 30 april 2007 hebben de Europese Gemeenschap en haar lidstaten enerzijds en de Verenigde Staten van Amerika anderzijds een luchtvervoersovereenkomst ondertekend (de EU-VS-luchtvervoersovereenkomst). Deze overeenkomst had onder meer tot doel om de uitbreiding van de mogelijkheden voor het internationale luchtvervoer te bevorderen door de toegang tot markten te openen en de voordelen voor consumenten, luchtvaartmaatschappijen, werknemers en gemeenschappen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zo groot mogelijk te maken.

Aan EU-zijde zijn zowel de Unie als haar lidstaten partij bij de overeenkomst. Het ratificatieproces is door alle lidstaten afgerond in 2014. De Republiek Kroatiƫ zal tot de overeenkomst toetreden overeenkomstig de procedure die is vastgesteld in de Akte betreffende de voorwaarden voor de toetreding van de Republiek Kroatiƫ tot de EU.

Dit voorstel houdt een wijziging in van het oorspronkelijke voorstel van de Commissie (2006/0058 CNS)) 1 , teneinde met name rekening te houden met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Om de behandeling in de Raad te vergemakkelijken, wordt de betrokken tekst integraal ingediend als gewijzigd voorstel.

2. RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

Niet van toepassing

3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

Niet van toepassing

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Niet van toepassing