Toelichting bij COM(2015)512 - Standpunt EU in het Comité voor de TIR-Overeenkomst t.a.v. wijzigingen in de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst) van 14 november 1975 werd namens de Europese Unie goedgekeurd bij Verordening (EEG) nr. 2112/78 van de Raad en is op 20 juni 1983 in de Europese Unie in werking getreden.

Het voorgestelde besluit strekt ertoe de laatste wijzigingen van de TIR-Overeenkomst, waarover overeenstemming werd bereikt binnen de Werkgroep Douanevraagstukken in verband met het Vervoer van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN-ECE) en die vervolgens werden aanvaard door het Administratief Comité voor de TIR-Overeenkomst, door de Europese Unie te laten goedkeuren.

Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

Er bestaan nog geen bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

Het voorgestelde besluit is in overeenstemming met het gemeenschappelijk beleid op het gebied van handel en vervoer. Het TIR-systeem, dat het vervoer over de weg vereenvoudigt, maakt het mogelijk dat goederen over het grondgebied van 68 overeenkomstsluitende partijen worden vervoerd met een minimum aan interventies van de douane. Doordat een internationale keten van aansprakelijke organisaties is opgezet, kunnen de vereiste garanties op betrekkelijk eenvoudige wijze worden verkregen. De bij de TIR-Overeenkomst bereikte vereenvoudigingen zijn in overeenstemming met de herziene Lissabon-strategie.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 207 en artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Evenredigheid

Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel. Het voorziet in de tenuitvoerlegging van een wijziging van de internationale overeenkomst, die als zodanig het evenredigheidsbeginsel in acht neemt.

Keuze van het instrument

Voorgesteld instrument: besluit.

Internationale overeenkomsten en wijzigingen op deze overeenkomsten worden gewoonlijk door middel van een besluit in de rechtsorde van de Europese Unie opgenomen.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Raadpleging van belanghebbenden

De lidstaten werden over de voorstellen geraadpleegd en gaven er hun goedkeuring aan in het kader van de vergaderingen van het Comité douanewetgeving (coördinatie Genève). Er vonden ook raadplegingen plaats in de vergaderingen van de VN-ECE-Werkgroep Douanevraagstukken in verband met het Vervoer en het Administratief Comité voor de TIR-Overeenkomst.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Het voorstel voor een nieuwe toelichting bij artikel 42 bis van de TIR-Overeenkomst is opgesteld door het TIR-Uitvoerend Orgaan in de loop van de door hem gevoerde besprekingen over de vraag of artikel 42 bis verduidelijking behoefde wat betreft de verplichting om nationale controlemaatregelen die gevolgen kunnen hebben voor het functioneren van het TIR-systeem, aan het TIR-Uitvoerend Orgaan mee te delen.

Het voorstel voor een wijziging van de bijlagen 2 en 7 bij de TIR-Overeenkomst is opgesteld door het TIR-Secretariaat, in nauwe samenwerking met het Verbindingscomité voor de carrosserie- en aanhangwagenbouw (CLCCR) en de regering van Duitsland.

Effectbeoordeling

Met het voorstel voor een wijziging van bijlage 6 bij de TIR-Overeenkomst, die bestaat in de toevoeging van een nieuwe toelichting bij artikel 42 bis, zal de verplichting van een overeenkomstsluitende partij om nationale controlemaatregelen die gevolgen kunnen hebben voor het functioneren van het TIR-systeem, mee te delen, worden verduidelijkt. Dit voorstel wijzigt de inhoud van de TIR-Overeenkomst niet, aangezien de toelichtingen overeenkomstig artikel 43 van de TIR-Overeenkomst sommige bepalingen van de TIR-Overeenkomst en de bijbehorende bijlagen uitleggen en enkele aanbevelingen bevatten.

Het voorstel voor een wijziging van de bijlagen 2 en 7 bij de TIR-Overeenkomst voorziet in de introductie van een nieuw bouwtype van voertuigen en containers (met schuifdakzeilen of schuifzeilen) voor gebruik in het kader van de TIR-Overeenkomst waarbij de douanediensten maximale waarborgen worden geboden; het vervoer van goederen onder geleide van een TIR-carnet moet immers gebeuren in voertuigen of containers die aan de douanevereisten voldoen. Deze nieuwe transporttechniek zal de doeltreffendheid en efficiency van het wegvervoer verbeteren.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Europese Unie.