Toelichting bij COM(2016)28 - Standpunt EU in het ACS-EU-Comité van ambassadeurs betreffende de herziening van bijlage III bij de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op zijn 39ste zitting die op 19 en 20 juni 2014 in Nairobi is gehouden, is de ACS 1 -EU-Raad van ministers in een gezamenlijke verklaring overeengekomen om over te gaan tot de ordelijke sluiting van het Centrum voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven (hierna het 'COB' genoemd), een gemeenschappelijk technisch orgaan opgericht krachtens bijlage III van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst. 2 In deze gezamenlijke verklaring delegeerde de Raad van ministers aan het ACS-EU-Comité van ambassadeurs de bevoegdheid om de noodzakelijke besluiten vast te stellen, met inbegrip van de relevante aanpassing van bijlage III van de overeenkomst van Cotonou. 

Sedert juni 2014 werden opeenvolgende stappen gezet voor de liquidatie van het COB, waarbij de laatste belangrijke etappe voor een ordelijke sluiting van het COB de goedkeuring is van de herziening van bijlage III bij de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst.

Onderhavig voorstel van de Commissie beoogt de nodige wijzigingen aan te brengen in bijlage III bij de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst, alsook een wettelijk kader vast te stellen voor het bestaan van het COB, met als uitsluitend doel de liquidatie ervan, en te voorzien in wettelijke bepalingen in verband met:

i) de rechtspersoonlijkheid van het COB;

ii) de vaststelling van de tijdsspanne voor het uitdoven van de entiteit;

iii) de financiële regelingen;

iv) een nieuwe definitie van de bestuursstructuur van het COB met als uitsluitend doel de liquidatie ervan.

Tegelijk besloot de Commissie om het voorstel van de Commissie voor een besluit van de Raad 'inzake het door de Europese Unie in de ACS-EU-Raad van ministers in te nemen standpunt betreffende de herziening van bijlage III bij de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst' (COM (2014) 364 final 3 ) in te trekken; dit voorstel had als basis gediend voor de onderhandelingen met het oog op de voorbereiding van de 39ste ACS-EU-Raad van ministers. In dit voorstel had de Commissie aanbevolen om in bijlage III elke verwijzing naar het COB helemaal te schrappen. Dit op 10 juni 2014 goedgekeurde voorstel van de Commissie is achterhaald en dient te worden herzien met het oog op de vaststelling van het nieuwe wettelijke kader voor het bestaan van het COB, met als uitsluitend doel de liquidatie ervan. Voorstel van de Commissie COM(2014)364 zal tegelijkertijd worden ingetrokken volgens de vereiste procedure.

De Commissie stelt voor dat de Raad van de Europese Unie het aangehechte besluit vaststelt.