Toelichting bij COM(2016)373 - Standpunt EU ten aanzien van bepaalde besluiten die moeten worden vastgesteld in het kader van de Internationale Olijfraad (OIR)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Internationale Olijfraad (IOR) is een intergouvernementele wetenschappelijke en technische organisatie die werkzaam is in de sector olijfolie en tafelolijven. De doelstellingen van de IOR zijn: i) te streven naar uniformiteit in de nationale en internationale regelgeving inzake de fysischchemische en organoleptische kenmerken van olijfolie, olie uit perskoeken van olijven en tafelolijven teneinde handelsbelemmeringen te voorkomen, ii) het verrichten van werkzaamheden op het gebied van fysischchemische en organoleptische tests teneinde de kennis over de samenstelling en de kwaliteitskenmerken van olijfproducten uit te breiden met het oog op het consolideren van internationale normen, en iii) het versterken van de rol van de OIR als het forum bij uitstek voor de internationale wetenschappelijke gemeenschap op het gebied van olijven en olijfolie.

Momenteel telt de OIR 16 leden, waaronder de Europese Unie.

Op EU-niveau hebben bepaalde door de OIR vastgestelde en gepubliceerde besluiten krachtens Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten (GMOverordening, PB L 347, blz. 671) gevolgen voor de wetgeving van de Unie.

2. JURIDISCHE ASPECTEN

– In het licht van de besprekingen van de deskundigengroepen die de bijeenkomst van de OIRraad hebben voorbereid, kan worden verwacht dat de volgende vijf besluiten, die rechtsgevolgen hebben voor het acquis van de Unie, ter goedkeuring op de agenda van de OIRraad van 15 juli 2016 zullen staan:

– ontwerpbesluit tot wijziging van de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven (COI/T.15/Rev…): wijziging van de grenswaarde voor ethylesters;

– ontwerpbesluit tot wijziging van de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven (COI/T.15/Rev…): wijziging van de grenswaarden voor heptadecaanzuur, heptadeceenzuur en eicoseenzuur;

– ontwerpbesluit tot wijziging van de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven (COI/T.15/Rev…): wijziging van de grenswaarde van de specifieke extinctiecoëfficiënt bij golflengte 270 (k270);

– ontwerpbesluit tot wijziging van de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven (COI/T.15/Rev…): officiële kennisgeving van de ISOmethoden die zijn vastgesteld met het oog op volledige harmonisatie en opneming van een referentie naar de nieuwe methode voor het bepalen van de peroxidewaarde;

– ontwerpbesluit tot vaststelling van de nieuwe analysemethode voor het bepalen van de peroxidewaarde (COI/T.20/Doc. No…).

Wetenschappelijke en technische deskundigen op het gebied van de olijfoliesector hebben de bovengenoemde besluiten uitvoerig besproken. Deze besluiten dragen bij aan de internationale harmonisatie van de olijfolienormen en zullen een kader vormen dat borg staat voor eerlijke handelsconcurrentie in de olijfoliesector. Daarom moeten zij worden gesteund.

Net als in het verleden zal de agenda van de OIRraad waarschijnlijk nog worden aangepast en aangevuld met andere besluiten die van invloed zijn op het acquis. Om de efficiëntie van de werkzaamheden van de OIRraad te garanderen en tegelijk de bepalingen van de Verdragen na te leven, zal de Commissie dit voorstel tijdig aanvullen en/of wijzigen om de Raad in staat te stellen ook ten aanzien van die besluiten te bepalen welk standpunt moet worden ingenomen.