Toelichting bij COM(2016)426 - Ondertekening en voorlopige toepassing van de Internationale Overeenkomst van 2015 inzake olijfolie en tafelolijven

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Internationale Overeenkomst van 2005 voor olijfolie en tafelolijven 1 , die op 31 december 2014 afliep, werd verlengd tot 31 december 2015. Krachtens artikel 47, lid 3, van die overeenkomst blijft zij van kracht tot de inwerkingtreding van een nieuwe overeenkomst, op voorwaarde dat de duur van die verlenging niet meer bedraagt dan twaalf maanden. De huidige overeenkomst verstrijkt dus uiterlijk op 31 december 2016.

Op 19 november 2013 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om namens de Unie onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van een nieuwe internationale overeenkomst inzake olijfolie en tafelolijven.

De vertegenwoordigers van 24 lidstaten van de Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling (Unctad) en van twee intergouvernementele organisaties hebben de tekst van een nieuwe overeenkomst vastgesteld in het kader van de Conferentie van de Verenigde Naties voor de onderhandelingen over een overeenkomst ter opvolging van de Internationale Overeenkomst van 2005 voor olijfolie en tafelolijven, die van 5 tot en met 9 oktober 2015 heeft plaatsgevonden in het Palais des Nations te Genève.

De tekst van de overeenkomst, waarover is onderhandeld in overleg met de Raadswerkgroep Grondstoffen (Proba), is in overeenstemming met de door de Raad vastgestelde onderhandelingsrichtsnoeren.

De nieuwe overeenkomst staat tot en met 31 december 2016 open voor ondertekening bij de zetel van de Verenigde Naties in New York. Zij treedt in werking op 1 januari 2017, op voorwaarde dat ten minste vijf overeenkomstsluitende partijen die over ten minste 80 % van de aandelen beschikken, de overeenkomst definitief hebben ondertekend of deze hebben geratificeerd, aanvaard of goedgekeurd, dan wel ertoe zijn toegetreden. Indien de nieuwe overeenkomst op 1 januari 2017 niet volledig in werking treedt, kan zij onder de voorwaarden van artikel 31, leden 2 en 3, van de nieuwe overeenkomst voorlopig worden toegepast.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Gezien het bovenstaande stelt de Commissie voor:

dat de Raad de Commissie overeenkomstig artikel 207, lid 4, en artikel 218, lid 5, VWEU machtigt om de overeenkomst namens de Europese Unie te ondertekenen, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

3. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Volgens de nieuwe overeenkomst zal de Europese Unie bijdragen aan de begroting van de Internationale Olijfraad (IOR). Die bijdrage is opgenomen in artikel 05 06 01 van de EU-begroting (internationale landbouwovereenkomsten).