Toelichting bij COM(2016)529 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een protocol bij de associatieovereenkomst met Jordanië in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Overeenkomstig haar Akte van toetreding stemt de Republiek Kroatië ermee in toe te treden tot de ondertekende of gesloten internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.


De Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, anderzijds, hierna 'de overeenkomst' genoemd, is op 24 november 1997 in Luxemburg ondertekend en op 1 mei 2002 in werking getreden.


Het voorgestelde protocol maakt de Republiek Kroatië overeenkomstsluitende partij bij de overeenkomst en verbindt de Unie ertoe een authentieke versie van de overeenkomst in de Kroatische taal voor te leggen. Het voorstel in de bijlage vormt het rechtsinstrument voor de ondertekening en voorlopige toepassing van de overeenkomst.


De onderhandelingen over het protocol met het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië zijn succesvol afgesloten op 6 mei 2014. De Commissie acht de resultaten van de onderhandelingen bevredigend en verzoekt de Raad zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand besluit betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van het protocol.


Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

Bij besluit van 14 september 2012 1 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met de betrokken derde landen over de sluiting van de desbetreffende protocollen.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 217 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, in samenhang met artikel 218, lid 5, en artikel 6, lid 2, van de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië.

3. OVERIGE ELEMENTEN

Tegelijkertijd wordt een afzonderlijk voorstel betreffende de sluiting van deze overeenkomst ingediend.