Toelichting bij COM(2016)524 - Ondertekening van een overeenkomst met IJsland over de bescherming van geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

IJsland en de EU zijn partij bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte (EER-overeenkomst), die voorziet in het vrij verkeer van goederen, met uitzondering van landbouw- en visserijproducten. Artikel 19 van de EER-overeenkomst bevat bepalingen voor de handel in landbouwproducten. De Overeenkomst EU-IJsland van 2007 over handelspreferenties, die is uitonderhandeld op basis van artikel 19 van de EER-overeenkomst, bevat onder meer de verbintenis van de partijen om de handel in producten met een geografische aanduiding (GA) te bevorderen.

Van 4 juli 2012 tot en met 17 september 2015 hebben IJsland en de EU onderhandeld over GA's. De onderhandelingen zijn gevoerd in samenhang met de onderhandelingen tussen IJsland en de EU over een verdere liberalisering van de handel in landbouwproducten en verwerkte landbouwproducten. Krachtens de uitonderhandelde GA-overeenkomst zullen 1 150 GA's van levensmiddelen worden beschermd in IJsland. Aan IJslandse zijde zijn nog geen beschermde GA-namen geregistreerd. De overeenkomst voorziet evenwel in een mechanisme voor de bijwerking van de GA-lijst en voor de opneming van nieuwe GA-namen in een latere fase door een gezamenlijk comité.

De GA-overeenkomst treedt in werking op de eerste dag van de maand volgende op de datum waarop de partijen elkaar ervan in kennis hebben gesteld dat hun interne goedkeuringsprocedures zijn afgerond. Ligt die datum vóór de datum van inwerkingtreding van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de EU en IJsland over aanvullende handelspreferenties voor landbouwproducten op grond van artikel 19 van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, gedaan te Brussel op dag maand jaar, dan treedt de GA-overeenkomst pas in werking op laatstbedoelde datum.


Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

De EER-overeenkomst voorziet al in de wederzijdse erkenning en bescherming van geografische aanduidingen van wijnen, gearomatiseerde wijnbouwproducten en gedistilleerde dranken. Derhalve vallen alleen andere landbouwproducten en levensmiddelen dan wijnen, gearomatiseerde wijnbouwproducten en gedistilleerde dranken onder de onderhavige overeenkomst.


Samenhang met andere beleidsgebieden van de EU

De GA-overeenkomst met IJsland past in de brede EU-strategie om de productie en consumptie van EU-producten met een geografische aanduiding te bevorderen. Op basis van de overeenkomst krijgen 1 150 GA's van EU-levensmiddelen een krachtige rechtstreekse bescherming in IJsland. De GA's zullen worden beschermd tegen:

• elk direct of indirect commercieel gebruik;

• elk misbruik, elke nabootsing of elke voorstelling van het product;

• elke andere onjuiste of misleidende aanduiding met betrekking tot de herkomst, de oorsprong, de aard of de wezenlijke kenmerken van het product;

• elke andere praktijk die de consument ten aanzien van de werkelijke oorsprong van het product kan misleiden.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

In juni 2007 heeft de Raad de Commissie een mandaat gegeven om met IJsland onderhandelingen te starten over de bescherming van producten met een GA.

3. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De overeenkomst heeft geen rechtstreekse gevolgen voor de EU-begroting.